10. versenyhét – Talladega – 1

A Talladega Superspeedwayen folytatódik a NASCAR alapszakasza.

SpeedyCash.com 250

Kyle Busch ismét nyerni “jár le” a Truck Seriesbe. A múltheti, Texas Motor Speedwayen rendezett versenyen ismét elsőként intették le. Zsinórban negyedik, összességében hatodik győzelmét szerezte ezen a pályán a Truck mezőnyében. 167 körből 112-t vezetett és behúzta mindkét szakaszt is.

A bajnoki címre esélyes Corey Heim a második helyen ért célba. Így tehát folytatódik a top 10-es szériája, ami a szezon eleje óta tart. Busch fő kihívója ő volt, azonban nem sikerült a veterán pilótát megelőznie.

Az egyenesekben nagyot ment és ha egyszer beérsz a kanyarba, nagyon nehéz valaki mögött maradni és megtartani a lendületet. Egyszerűen túl jó, és nagyon jó munkát végez. Nagyon elégedett vagyok a ma esti futamunkkal, szakaszpontokat szereztünk és a második helyen végeztünk.

Heim két pont lemaradással a második helyen áll a tabellán, azonban ha továbbra is ilyen konstans jó eredményt ér el, hamar az élre ugorhat.

VÉGEREDMÉNYBAJNOKSÁG ÁLLÁSA

blank
Fotó: Chris Graythen/Getty Images

Andy’s Frozen Custard 300

Ryan Sieg jelenleg 342 Xfinity Series futamon vett részt, azonban még nem sikerült egyet sem megnyernie. A legnagyobb lehetősége a múltheti texasi versenyen volt. Sieg az utolsó kört az első helyen kezdte, azonban Sam Mayer a belső ívben megelőzte őt. Azonban nem ez volt az egyetlen történés, Sieg ragaszkodott ahhoz az első helyhez. A belső íve autózva jobban tudott kigyorsítani. Az utolsó métereken fej-fej mellett haladtak, azoban nem sikerült a visszaelőzés, Sam Mayer 0,002 másodperccel megnyerte a futamot.

Ez egyszerűen hihetetlen – mondta a 20 éves futamgyőztes – Sok viszontagsággal meg kellett küzdenünk a csapattal, hogy úgy érkezzünk meg egy másfél mérföldes pályára, hogy azt mondjam, jók vagyunk. Ma minden porcikámra szükségem volt, hogy ezt a futamot megnyerjem.

Sieg az utolsó 18 körből 17-et az élen töltött, ez azonban nem volt elég a hőn áhított győzelemre. 9 körrel a vége előtt 1,2 másodperces előnye nem bizonyult elégnek Mayerrel szemben.

Ez aztán szívás – mondta az érthetően csalódott Sieg – Nagyon jó autónk volt. Egyszerűen csak szorult helyzetbe kerültem, ezért próbáltam változtatni az íveken. Láttam, hogy jön, és mindent megtettem, amit csak tudtam, és a végén már csak a falba akartam futtatni, hogy megpróbáljam megnyerni a versenyt. Nagyon közel voltunk egymáshoz. Ez szívás… Voltam már második. Túl sokszor. De ez egy jó dolog, az első 5-ben autóztunk. Csak tovább kell küzdenünk, hamarosan itt leszünk a Victory Lane-en!

Sam Mayer ezzel a győzelmével még a 100.000 dollárt is nyert a Dash4Cash által. A bajnokságot vezető Chandler Smith a 15. helyen ért célba.

VÉGEREMÉNYBAJNOKSÁG ÁLLÁSA

blank
Fotó: Jonathan Bachman/Getty Images

Autotrader EchoPark Automotive 400

42 futama tartó veretlenségi szériája szakadt meg a Cup Series legnépszerűbb pilótájának, Chase Elliottnak. Legutóbb a 2022-es talladegai futamon haladt át a Victory Lane-en. Idei teljesítményét látva már csak az volt a kérdés, hogy mikor nyer újra Elliott. Remek tempót autózott eddig a szezonban. Legutóbbi 4 futamán háromszor is a top 5-ben végzett. A Texas Motor Speedwayen még nem sikerült nyernie, így még értékesebb számára a trófea. A tavalyi szezonban nem sikerült a rájátszásba bejutnia, mostani sikerével azonban már biztos a helye a legjobbak közt.

Ó, ember, ennél jobb érzés nem is lehetne – mondta Elliott – Nem is lehetnék hálásabb ezért az útért és azért, hogy nem volt mindig szórakoztató, de természetesen élveztem a srácokkal való munkát. Nagyon keményen és nagyon jól dolgoztunk együtt, és ez mindig is szórakoztató volt. Élveztük a közös küzdelmet.

Elliott egy fordított győzelmi kört tett a pálya körül Alan Kulwicki tiszteletére, akinek autóját szintén az a Hooters étteremlánc szponzorálta, mint amelyet Elliott autóját vasárnap.

Csapattársának, Kyle Larsonnak jól indult a versenye, azonban rémálommá alakult. A harmadik egymást követő héten a pole pozícióból indult a Hendrick #5-öse, megnyerte az első szakaszt, csakhogy egy korai sárga periódusban kiesett az autójából a jobb hátsó gumiabroncs. Két kör büntetést kapott és a verseny hátralévő részében sokat próbálta behozni a lemaradását. Visszatért a vezető körre és haladt előre, amikor nyolc körrel a vége előtt balesetbe került. Végül a 21. helyen intették le. Ez a kisiklás nem taszította le a tabella éléről, jelenleg 17 pont előnnyel vezeti Martin Truex Jr. előtt.

VÉGEREDMÉNYBAJNOKSÁG ÁLLÁSA

blank
Fotó: Chris Graythen/Getty Images

Talladega Superspeedway

Helszín:Lincoln, Alabama

Épült:1969

Pálya hossza: 2,6 mérföld (4,2 km)

Dölésszög:33 fok

Kapacitás:175 000 néző

Legtöbb pole pozíció: Bill Elliott – 8 pole

Legtöbb futamgyőzelem: Dale Earnhardt – 10 győzelem

Legutóbbi futamgyőztesek:

  • Ryan Blaney – 2023 rájátszás
  • Kyle Busch – 2022 alapszakasz
  • Chase Elliott – 2022 rájátszás
  • Ross Chastain – 2022 alapszakasz
  • Buba Wallace – 2021 rájátszás
  • Brad Keselowski – 2021 alapszakasz

Gyártók győzelmei:

  • Chevrolet – 44 győzelem
  • Ford – 32 győzelem
  • Mercury – 7 győzelem
  • Buick – 6 győzelem
  • Oldsmobile – 6 győzelem
  • Toyota – 5 győzelem
  • Dodge – 4 győzelem
  • Plymouth – 3 győzelem
  • Pontiac – 2 győzelem
blank
Fotó: James Gilbert/Getty Images

Ag-Pro 300 – Xfinity Series

A Dash4Cash keretein belül ismét 4 pilóta harcol a 100.000 dollárért

A Texas Motor Speedwayen Sam Mayer bezsebelte a 100 000 dolláros bónuszt, és biztosította helyét a hétvégi Dash 4 Cash futamon a Talladega Superspeedwayen. Rajta kívül Sieg, Allgaier és Allmendinger hajtanak a pénznyereményre.

  • Sam Mayer eddig négyszer indult az Xfinity Series-ben Talladega-ban, és egy top 5-ös helyezést ért el
  • Ryan Sieg 4 db top 5-ös és 5 db top 10 es helyezést ért el. 31 körön át vezette a mezőnyt Talladegában
  • Justin Allgaier a négy Dash 4 Cash pilóta közül a legtöbbet indult Talladega-ban, 16-ot. Ez idő alatt négy top ötöst, hét top 10-es helyezést ért el, és 112 kört vezetett.
  • AJ Allmendinger az egyetlen a négy pilóta közül, aki nyerni tudott (2022-ben), három első ötöst és négy top 10-es helyezést ért el.

Indulók:

blank
Fotó: James Gilbert/Getty Images

Geico 500 – Cup Series

Brad Keselowski az aktív pilóták közül a legtöbbet nyerő pilóta. 6-szor tudott győzni a Talladega Superspeedwayen. Legutóbbi, texasi futamon idei legjobbját elérve másodikként intették le, az idei szezonban akár egy győzelem is meglehet számára.

Aktív futamgyőztesek Talladegában:

  • Brad Keselowski – 6 győzelem
  • Ryan Blaney – 3 győzelem
  • Joey Logano – 3 győzelem
  • Kyle Busch – 2 győzelem
  • Chase Elliott – 2 győzelem
  • Denny Hamlin – 2 győzelem
  • Ross Chastain – 1 győzelem
  • Bubba Wallace – 1 győzelem
  • Ricky Stenhouse Jr. – 1 győzelem

Ryan Blaney dominancia a Talladega Superspeedwayen

Az aligha meglepetés, ha Ryan Blaneyt esélyesként említjük Talladegában. Neve mindig az első 5 közül keresendő a végjátékok során. Eddig 3 győzelmet szerzett itt

  • 2019-ben 0,007 másodperccel
  • 2020-ban szintén 0,007 másodperccel
  • 2023-ban 0,012 másodperccel.

A szoros befutók koronázatlan királya nem csak az utolsó körben szeret az élen autózni. Az eddigi 4 NextGen autós futamon ő töltötte a legtöbb kört a verseny élén. (Forrás)

Vezetett körök Talladegában a Next Gen érában (2021-)

      1. Ryan Blaney – 109 kör
2. Erik Jones – 55 kör
3. Aric Almirola – 54 kör
4. Bubba Wallace – 53 kör
5. Joey Logano – 52 kör
5. William Byron – 52 kör
7. Kyle Larson – 41 kör
8. Ross Chastain – 40 kör
9. Denny Hamlin – 39. kör
10. Chase Elliott – 36.kör

Indulók:

Az oddsok alapján…

Természetesen egy superspeedway versenyen a legváratlanabb eredmények is összejöhetnek, azonban a NASCAR erre a hétre is összeállította a listáját, aminek az élén már hármas holtverseny van. Reméljük a futam is ilyen szoros lesz. Íme a top 10 legesélyesebb pilóta és az oddsuk:

      1. William Byron – 10x
1. Ryan Blaney – 10x
1. Brad Keselowski – 10x
4. Joey Logano – 11x
4. Denny Hamlin – 11x
4. Chase Elliott – 11x
7. Kyle Busch – 15x
7. Bubba Wallace – 15x
9. Ross Chastain – 16x
9. Christopher Bell – 16x

Tavalyi futam összefoglalója

Forrás:
NASCAR Media, Nascar