13. versenyhét – Darlington – 1

A történelmi futam után elérkeztünk a NASCAR egyik legikonikusabb pályájára, a Darlington Racewayre.

Ha még nem hallgattad a 3 versenyhétvégét kibeszélő podcastot, ITT van rá lehetőséged.

Heart of America 200

A bajnokesélyes Corey Heim nagyszerű futamot ment Kansasben. Az 134 körös futam 70. körében átvette a vezetést Nick Sancheztől, majd a leintésig meg is tartotta azt. A rá legveszélyesebb a Cup Seriesben versenyző Zane Smith volt. Smith, mint a Truck Series 2022-es bajnoka valós veszélyt jelentett Corey Heimra. Az utolsó 10 körben fel is zárkózott rá, azonban nem tudta annyival csökkenteni a távolságot, hogy támadási lehetőséget tudjon kialakítani. A leintéskor Heim 1,088 másodperccel haladt át a célvonalon. A következő futamot tekintve ez tetemes különbségnek számít. A Circuit of Americas épített pályája után tehát Kansasben is első helyre ért be a #11-es, így már 7-re duzzadt a Truck Series győzelmeinek száma.

Nem tudok eleget mondani ezekről a srácokról a TRICON Garage-ban – mondta Heim. – Tetőtől talpig olyan jól teljesítettünk ma a boxcsapattal, mindenkivel a műhelyben…Micsoda autó! Nem mondhatom, hogy könnyű versenyünk volt. Rendesen elfáradtam a végére – az utolsó 30 kör nem volt könnyű.

Heim nagyszerű sorozata folytatódik, eddig mind a 8 Truck Series futamot a top 10-ben végzett.

Idei 4. Truck Series futamán indult Zane Smith, aki a második hely ellenére csalódottan szállt ki az autójából. A második szakasz megnyerése után egy meglehetősen lassú pitelés miatt 7 helyet vesztett. Ennek köszönhetően rengeteg időt vesztett a futam során, amíg ő a második helyre felküzdötte magát. A 104. körben a zöld zászló alatti pitelések után 3,7 másodpercre volt az versenyt vezető Heimtől. Ezt a különbséget tudta lefaragni 1 másodpercre.

Nem veszíthetsz hét helyet a pitben – mondta Smith. – Ez a futam ott el is szállt.

Kaden Honeycutt karrierje legjobb eredményét érte el, a negyedik helyen ért be. Az idén 11 futamon induló pilóta első top 5-ös eredményét ért el a Truck Seriesben. 2024-ben eddig remek eredményeket ért el. Atlantában 6., Bristolban 12., Martinsvilleben pedig 9. lett.

Valószínűleg ez volt a legjobban tanulmányozott pálya, ami a programomban szerepelt” – mondta Honeycutt. – Az elmúlt néhány évben küszködtem itt, és nem tudtam, mit tegyek. Most az összes Chevrolet partnerünk segített nekünk a szimulátorozásban, és hogy egyre jobb legyek, és tudjam, mit kell tennem,nagyon hasznos, hogy a Chevrolet minden támogatást megadott nekünk.

Honeycutt megpróbál Carson Kvapil nyomdokaiba lépni, aki a múlt hétvégén a Dover Motor Speedwayen a győzelemért harcolt az Xfinity Seriesben. Bár a kansasi negyedik hely fájt, Honeycutt a nagyobb képet is látja.

Keményvonalas, alulról jövő versenyzők vagyunk” – tette hozzá Honeycutt. – Ez az, amit csinálni akarunk; ez az, amiért életünk minden napján küzdünk. Minden lehetőséget, ami nekem és Carsonnak megadatik, megpróbáljuk a lehető legjobban kihasználni. Ezért vagyok egy kicsit kemény magammal, amiért nem nyertem, de nem szabad elfelejtened, hogy lépésről lépésre kell haladnod ahhoz, hogy győzni tudj, és az élen végezz.

Honeycutt csak a hónap végén, a Charlotte Motor Speedwayen tér vissza a Truck Seriesbe. Addig is a North Wilkesboro Speedwayen fog versenyezni a NASCAR All-Star Race hetében a pro late model versenyen és a late model stock versenyeken.

A futamot követően Corey Heim átvette a vezetést a ponttáblázatban is. Sikerült ledolgoznia a hátrányát Eckessel szemben. Pontelőnye már 7 pontra nőtt. A playoff pontokat tekintve még mindig Eckes vezet.

VÉGEREDMÉNYBAJNOKSÁG ÁLLÁSA

blank
Fotó: Logan Riely/Getty Images)

AdventHealth 400

Még mindig nehéz szavakat találni arra, ami a vasárnapi Cup Series futamon történt. Egy nagyszerű, remek csatákkal tűzdelt takikai versenyt egy olyan hosszabbítás követettt, amire senki nem gondolt volna. Olyan rekord született, aminek a megdöntésére nem sok esélyt láttunk. A NASCAR legszorosabb befutójának lehettünk szemtanúi.

Az egy évvel ezelőtti előzetesben megemlítésre került Rick Craven és Kurt Busch esete Darlingtonból. Akkor a két pilótát mindössze 0,002 másodperc választotta el. Atlantában sikerült megközelíteni(0,003 másodperc) a kansasi futamon pedig túl is szárnyalták.

Kyle Larson és Chris Buescher kétszer is összekoccant a célegyeneshez érve. Úgy tünt Buscher lesz a nyerő, azonban Larson az utolsó métereken meg tudta előzni. A rendszer először a #17-est intette le első helyen, azonban a képek alapján az #5-ös ért be előbb. Larson így megszerezte idei második, karrierje 25. győzelmét. A Fordok tehát még idén nyeretlenek, Atlantát és Kansast összeadva csupán 4 ezred volt a differencia az első helyezetthez képest.

Ez őrölet volt – mondta Larson, aki Busch megpördülése előtt a másodikról a negyedik helyre esett vissza. –  Nyilvánvalóan hálás voltam a sárgáért. Elégge szenvedtünk. Örültem, hogy harmadiknak jöttem ki a pitből, és úgy gondoltam, hogy a legjobb esélyem az lesz, ha az alsó ívet választom, és megpróbálok belülre kerülni. A végén nagyon elszántam magam a külső íven. Nem voltam biztos benne, hogy sikerülni fog ez az egész. Próbáltam nem túl messze kerülni tőle, hogy ne tudjon oldalra húzódni, és aztán csak próbáltam egy kicsit lassítani a tempóját. Őrület volt. A verseny az elejétől a végéig elképesztő volt. Az első szakasz hihetetlen volt. A második szakasz a végén jó móka volt, aztán az egész utolsó szakasz a balesetekkel és sárga zászlókkal, majd az üzemanyagstratégiával, a hosszúra nyúlt kintléttel és mindezzel együtt vad volt. Srácok, ma mindent megkaptatok a pénzetekért, én pedig büszke vagyok arra, hogy részese lehettem ennek a shownak.

A kettejük csatájának köszönhetően Chase Elliott és Martin Truex Jr. is megérkezett a végére, de már nem tudtak beleszólni a győzelemért folytatott csatában.  Truex a többiektől eltérően nem 2, hanem 4 kereket cserélt. Visszaesett így pár pozíciót, de könnyedén visszaszerezte azokat. Ha megismétlődik a hosszabbítás valószínűleg Larsonékat is olyan könnyedén előzte volna meg, mint a többieket.

A végül ötödik helyen befutó Denny Hamlin jött ki elsőként a pitből, és az újraindításhoz az alsó sávot választotta, mögötte Larson, mellette pedig Buescher állt. Larson azonban az 1-es kanyarba érve belülre húzódott, így Hamlin lemaradt, és Buescher átvehette a vezetést. Először ért be top 5-be intermediate oválon, de természetesen nagyon csalódottan nyilatkozott a futamot követően. Egy pillanatra ő és a csapata is elhitte, hogy a #17-es nyerte meg a futamot. A második szakaszban még büntetést is kapott, így még édesebb lett volna a győzelem.

Ez szívás, hogy ilyen közel voltam – mondta Buescher. – Ez egy nagyszerű befejezés volt számunkra, egy igazán erős nap.Jó volt a tempónk és erre nagy szükségünk volt. A győzelemre méginkább, és úgy gondoltam, hogy talán meg is szereztük azt.Egész nap nagyon jók voltunk, és erre nagyon büszkék vagyunk. Volt egy jó stratégiánk, amivel vissza tudtunk jönni, és megpróbáltam blokkolni, ahogy csak tudtam, de azt hiszem, túl sok helyet hagytam neki, de jó kemény verseny volt, egészen a célig. De igen, ez nagyon fáj.

Kyle Larson így növelte előnyét a tabella élén, mögötte Martin Truex Jr. eddig győzelem nélkül áll a második helyen. Az idén remek formába lendülő Chase Elliott a harmadik helyen áll.

VÉGEREDMÉNYBAJNOKSÁG ÁLLÁSA

blank
Fotó: Logan Riely/Getty Images

Darlington Raceway

Helyszín: Darlington, Dél-Karolina

Épült: 1949

Hossza: 1,36 mérföld (2,2 km)

Dőlésszög: 1-es, 2-es kanyar: 25 fok, 3-as, 4-es kanyar: 23 fok,

Kapacitás: 47 000 néző

Eddigi Cup Series futamok: 125

Legtöbb pole pozíció: David Pearson – 12 pole

Legtöbb futamgyőzelem: David Pearson – 10 győzelem

Legutóbbi futamgyőztesek:

 • Kyle Larson – 2023 rájátszás
 • William Byron – 2023 alapszakasz
 • Erik Jones – 2022 rájátszás
 • Joey Logano – 2022 alapszakasz
 • Denny Hamlin – 2021 rájátszás
 • Martin Truex Jr. – 2021 alapszakasz

Gyártók győzelmei:

 • Chevrolet – 44 győzelem
 • Ford – 32 győzelem
 • Mercury – 10 győzelem
 • Toyota – 10 győzelem
 • Oldsmobile – 6 győzelem
 • Dodge – 5 győzelem
 • Pontiac – 5 győzelem
 • Plymouth – 4 győzelem
 • Buick – 4 győzelem
 • Hudson – 3 győzelem
 • AMC – 2 győzelem
blank
Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images

Buckle Up South Carolina 200 – Truck Series

Darlingtonban mindhárom széria versenyzik, a sort a Truck Series kezdi a péntek esti versennyel. A Cup Seriesből két pilóta is indulni fog. Kyle Busch még sosem mérettette meg magát itt a Truck Series mezőnyével. A Cup Seriesben már sikerült három darlingtoni futamot behúznia. Idén ötödik alkalommal indul a Spire Motorsports #7-esével. A másik pilóta Ross Chastain. Ross már kétszer is indult itt. 2023-ban 13., 2022-ben 26. helyen ért célba.

Különleges festések a Truck Seriesben

Ha Darlington, akkor retro hétvége. A NASCAR mezőnye a múlt legszebb festéseit az idei autókra varázsolja. Az ikonikus festések nagyon szépen fognak mutatni a modern autókon is.

 • Christian Eckes #19-es rajtszámú Chevroletje Brownie King előtt tiszteleg, aki az 1950-60-as évek úttörő versenyzője volt. King a Daytona Beach-i pályán és az első Daytona 500-on is versenyzett.
 • Corey Heim #11-es Toyotája a legendás Cale Yarborough és az 1974-es Southern 500 ikonikus rajtszámának állít emléket.
 • Taylor Gray #17-es rajtszámú  Toyotája Mark Green Hensley Racing Busch Series autója előtt tisztelegve Mark Green egykori csapatfőnöke és csapatvezetője, Jeff Hensley előtt.
 • Tanner Gray #15-ös rajtszámú Toyotája a 2018-as címvédő Gray Motorsports NHRA Pro Stock színeiben fog ünnepelni, amikor is ő lett a legfiatalabb pilóta, aki valaha NHRA Drag Racing bajnok lett.
 • Daniel Dye #43-as Chevrolet-je Kyle Petty 1989-es Pontiac Grand Prix-je előtt tiszteleg, amellyel a NASCAR Cup Series-ben versenyzett.
 • Tyler Ankrum #18-as Chevrolet-jét Russ Wheeler autója ihlette az 1990-es Days of Thunder filmből.
 • Nick Sanchez #2-es Chevrolet-je a NASCAR Drive for Diversity programjának 20. évfordulóját ünnepli, tisztelegve mindazok előtt, akik előtte voltak.
 • Bayley Currey #41-es Chevrolet-je a csapat ügyvezetője, Cody Efaw néhai édesapja és az 1980-as évekbeli ZERO Dirt Late Model előtt tiszteleg.
 • Thadd Moffitt #46-os Chevrolet-je az STP 25 éves jubileumi járművét fogja képviselni, amellyel Bobby Hamilton debütált, amikor a Petty Enterprise’s-nál versenyzett.
 • Layne Riggs a #38-as Fordjával az RC Cola teherautót abrázolja, amely elindította édesapja karrierjét a Truck Seriesben.
 • Stewart Friesen #52-es Toyotája Jimmie Johnson 2010-es Coke 600-as festése előtt tiszteleg.
 • Dean Thompson #5-öse “Flyin” Ryan Partridge előtt tiszteleg, aki megtanította őt a stock car vezetésre, a többszörös Irwindale pályabajnok és ötszörös ARCA Menards Series West győztes.
 • Jack Wood #91-es Chevrolete a NASCAR Hall of Famer Tim Flockot és társvezető-majmát, Jocko Flockót fogja ünnepelni.

Indulók:

blank
Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images

Crown Royal Purple Bag Project 200 – Xfinity Series

A JR Motorsports hat futammal bővíti Carson Kvapil Xfinity Series-menetrendjét

Carson Kvapil az idei szezonban további hat NASCAR Xfinity Series futamot fog teljesíteni a JR Motorsports #88-asának volánja mögött.

Ezeken a futamokon láthatjuk:

 • Darlington
 • New Hampshire
 • Indianapolis
 • Michigan
 • Darlington őszi futam
 • Talladega

Kvapil eddig mindössze két alkalommal indult az Xfinity Series-ben, Martinsville-ben és Doverben, és máris lenyűgöző helyezéseket ért el, negyedik és második lett. Ezek után tehát semmi meglepetés nincs abban, hogy a csapat mégtöbbet akarja versenyeztetni a fiatal titánját.

Két Cup Series pilóta indul az Xfinity mezőnnyel

William Byron második Xfinity futamát fogja teljesíteni idén. Egyszer indult itt eddig, 2017-ben az ötödik helyen ért célba. A #17-es autóra tehát érdemes most is odafigyelni,

John Hunter Nemechek remek szezont teljesít idén az Xfinity Seriesben. Noha már a Cup mezőny tagja, előszeretettel látogat el korábbi szériájának versenyeire. Eddigi öt versenye alatt egyszer nyert Las Vegasban, de szinte mindegyik futamán közel volt a tűzhöz. 3-szor végzett a top 10-ben, 2-szer pedig a top 5-ben.

Különleges festések az Xfinity Seriesben

 • Cole Custer #00-ás Fordja tiszteleg majd a 2006-os autó előtt, amelyet Johnny Sauter vezetett a Haas CNC Racing színeiben az Xfinity Series-ben.
 • Riley Herbst #98-as Fordja a családjának a Terrible Herbst Motorsporttal a kilencvenes években és a kétezres évek elején szerzett versenyzői múltját idézi majd.
 • Justin Allgaier #7-es Chevrolet-je az egyik első teherautó, egy 1948-as REO előtt tiszteleg, amelyet a BRANDT a cég kezdeti időszakában használt.
 • Sammy Smith #8-as  Chevrolet-je Harrold Annett és a TMC első motorsportba való belépése előtt tiszteleg Mike Brooks sprint autóversenyzővel.
 • Brandon Jones #9-es Chevrolet-je Dale Earnhardt’s Jr. 2018-as Hellmann’s primerének állít emléket.
 • Ryan Ellis #43-as Chevrolet-je Cole Trickle előtt tiszteleg.
 • Brennan Poole #44-es Chevrolet-je Kyle Petty ikonikus 1997-es festése előtt tiszteleg majd a Darlington Racewayen.
 • Parker Kligerman #48-as Chevrolet-je a csapattulajdonos Scott Borchetta Nashville-ben bajnoki címet nyerő kamionját idézi majd, a B oszlopon elhelyezett “Thanks Sandi” matricával a feleségének is emléket állítva.
 • Sheldon Creed #18-as Joe Gibbs Racing Toyota-ja a terepjáró kamionlegenda Ivan Stewartra fog visszautalni.
 • Shane van Gisbergen #97-es Kaulig Racing Chevrolet-je Marcos Ambrose 2012-es Watkins Glen-i győzelmének állít emléket.
 • Jeremy Clements #51 Chevrolet-je Robert Pressley előtt tiszteleg.

Indulók:

blank
Fotó: Logan Riely/Getty Images

Goodyear 400 – Cup Series

Michael McDowell év végén távozik a Front Row Motorsportstól

McDowell a hét év alatt fontos szerepet játszott FRM növekedésében és sikereiben, többek között a 2021-es Daytona 500-as futam, a 2023-as Verizon 200-as futam az Indianapolis Motor Speedwayen, valamint a NASCAR Cup Series rájátszásában való kétszeri szereplésben. 2025-ben mégis külön utakon fogják folytatni.

Az FRM tulajdonosának, Bob Jenkinsnek a nyilatkozata a távozással kapcsolatban:

Köszönjük Michaelnek mindazt, amit a Front Row Motorsportnál töltött versenyzői ideje alatt tett. A 2021-es Daytona 500-as győzelme, az Indianapolis Motor Speedwayen aratott fölényes győzelme és két szereplése a NASCAR Cup Series rájátszásában új mércét állított fel szervezetünk számára. Ő lett a csapata és a szervezet vezetője. Az autón kívül pedig egy olyan versenyző mintaképe volt, akit szeretnénk, ha minket és partnereinket képviselne. Szomorúan látjuk, hogy Michael távozik, de csak a legjobbakat kívánjuk neki, Jaminak és a családjának, miközben egy újabb fejezetet nyit egy már most is hihetetlen versenyzői karrierben.

Az új csapatára is fény derült: 2025-től több éves szerződést írt alá a Spire Motorsporthoz,Carson Hocevar és Corey Lajoie lesz a csapattársa.

Ez egy új fejezet a családom és magam számára, és hihetetlenül hálásak vagyunk az előttünk álló lehetőségért” – mondta McDowell. – Kemény munkára lesz szükség, de úgy érzem, minden adott ahhoz, hogy versenycsapatként sikeresek legyünk – hogy versenyeket nyerjünk és bajnokságokért küzdjünk. Minden szervezet legnagyobb értéke az ember, és a Spire víziójával, ambíciójával, tudásával és elkötelezettségével nagyszerű dolgokat fogunk elérni. A kudarc nem opció, és ez az a gondolkodásmód, ami a céljaink eléréséhez szükséges.

A Spire Motorsport elnöke, Doug Duchard is nyilatkozott természetesen az új pilótájáról:

Michael McDowell egy bizonyított győztes, és a NASCAR rájátszásról is ismert. Mindig is elkötelezett volt a csapatai felemelkedése iránt. Tapasztalata és lelkesedése tökéletesen illik a Spire Motorsportshoz, és biztosak vagyunk benne, hogy nagyszerű csapattársa lesz mind Carey LaJoie-nak, mind Carson Hocevarnak. Nagyon örülünk, hogy folytathatjuk a pozitív lendületet azzal, hogy egy olyan tapasztalt versenyzővel bővítjük a pilótafelállásunkat, mint Michael. A 2024-es tervünk a #71-es rajtszámú csapat számára változatlan marad. A Spire Motorsport teljes mértékben támogatja Zane Smith-t és Stephan Dorant. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a Trackhouse-szal való együttműködésünk sikere mellett. Ez a csapat még csak most kezdi kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Alig várjuk, hogy lássuk, hogyan alakul az Év újonca csata Zane és Carson között.

blank
Fotó: Spire Motorsports

Ray Evernham a vasárnapi Goodyear 400-as futam Grand Marshalja

A Darlington Raceway ezen a héten jelentette be, hogy a NASCAR Hall of Famer, korábbi csapattulajdonos és csapatfőnök Ray Evernham lesz a vasárnapi Goodyear 400-as futam főbírója a Darlington Raceway-en. A NASCAR-legenda adja majd a rajtparancsot a szezon egyik legizgalmasabb NASCAR Cup Series futamán, amely a NASCAR hivatalos Throwback-hétvégéjének csúcspontja a Túl kemény ahhoz, hogy megszelídítsék pályán.

Kevés olyan kitüntetett és a stock car racing sport fejlesztése iránt elkötelezett NASCAR-csapatfőnök van, mint Ray Evernham – mondta Josh Harris, a Darlington Raceway elnöke. Örömünkre szolgál, hogy kiemelhetjük Evernham hatását azzal, hogy őt nevezzük ki a NASCAR hivatalos Throwback Weekendjének főmarsalljává.

Kevesebb mint egy évtizeddel illusztris pályafutása után Ray Everham neve bebetonozódott a történelemkönyvekbe. Evernham csapatfőnökként Jeff Gordont és a #24-es csapatot három bajnoki címhez vezette a Cup Series-ben, négy Southern 500 győzelemhez a Darlington Raceway-en, két DAYTONA 500-as diadalhoz és 49 győzelemhez a sorozatban az 1990-es években. A pitben mutatott újításai miatt a #24-es pitcsapat a “Rainbow Warriors” becenevet kapta.

Indulók:

Az oddsok alapján…

10 legesélyesebb versenyző a vasárnapi Goodyear 400-ra:

 • Kyle Larson – 4x
 • Denny Hamlin – 5x
 • Martin Truex Jr. – 6,5x
 • William Byron – 7,5x
 • Tyler Reddick – 7,5x
 • Christopher Bell – 9x
 • Ross Chastain – 13x
 • Chase Elliott – 14x
 • Kyle Busch – 15x
 • Brad Keselowski – 18x
blank
Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images

Menetrend

Péntek

21:05 – Truck Series edzés

21:35 – Truck Series időmérő

23:05 – Xfinity Series edzés

23:35 – Xfinity Series időmérő

Szombat

1:30 – Truck Series futam 📺Aréna4

16:35 – Cup Series edzés

17:20 – Cup Series időmérő

19:30 – Xfinity Series futam 📺Match4

Vasárnap

21:00 – Cup Series futam 📺Match4

Tavalyi futam összefoglalója

 

Forrás:
NASCAR, NASCAR Media