6. versenyhét – Circuit of the Americas

Az őrült bristoli verseny után megrendezik az év első road futamát.

Tartalom

WEATHER GUARD Truck Race

Food City 500

Circuit of the Americas

Road versenyek az idei szezonban

Aktív road futamgyőztesek a mezőnyben

XPEL 225 – Truck Series

Focused Health 250 – Xfinity Series

EchoPark Automotive Grand Prix – Cup Series

Az oddsok alapján…

Extra: Ross Chastain első futamgyőzelme a COTA-n

Extra: Hendrick Motorsports 80 000

Menetrend

Tavalyi futam összefoglalója

WEATHER GUARD Truck Race

A bristoli Truck verseny Christian Eckes és Kyle Busch csatáiról lesz híres. Eckes a 159. körben megelőzte Busch-t a vezetésért, és az utolsó 92 körben meg is tartotta azt.

Ó, ember, ez mennyire jó érzés – mondta Eckes. – Annyi minden van ez a győzelem mögött, tavaly itt maradtam le a bajnoki négyesről, amikor elvesztettem a futamot az utolsó körökben.

Eckes a tavalyi bristoli rájátszás futamon 150 kört töltött az élen. Hat körrel a vége előtt azonban Corey Heim megelőzte őt, ennek következtében pedig nem került be a phoenixi bajnoki döntőbe. Ahol egy héttel később győztesen zárta a szezont, tehát ha Bristolban maga mögött tudja tartani Heim-et, akkor sokkal boldogabban ünnepelhetett volna a futam végén. Most azonban sikerült egy remek versenyt futnia, mindvégig magabiztos tempót autózott és sikerült a veterán Kyle Busch támadásait visszaverni.

VégeredményBajnokság állása

blank
Fotó: Meg Oliphant/Getty Images

Food City 500

Az eseménydús futamról a legutóbbi podcast epizódunkban is szó esik.

Rekordszámú előzés történt az első helyen a vasárnap megrendezésre kerülő Food City 500-on. Az eddigi 40-et átadták a múltnak. A Food City 500-on 54-szer cserélődött az élen lévő pilóta kiléte, ez abszolút rekord a rövid oválokon. 16 pilóta tartózkodott az első helyen (a pilóták neve mellett az a szám látható, ahányszor az élre kerültek):

 • Denny Hamlin – 13
 • Ty Gibbs – 9
 • Martin Truex Jr – 8
 • Ryan Blaney – 5
 • Kyle Larson – 4
 • Christopher Bell – 3
 • Josh Berry – 2
 • Chase Elliott – 2
 • Bubba Wallace – 2
 • Tyler Reddick – 1
 • Kyle Busch – 1
 • Chris Buescher – 1
 • Corey LaJoie – 1
 • Brad Keselowski – 1
 • Alex Bowman – 1
 • Joey Logano – 1

A gumigyilkos futam végén két veterán, Denny Hamlin és Martin Truex Jr. mérkőzött meg egymással. A forgalom is nagy tényező volt a kettejük párharcában. Az utolsó körökben Hamlin visszaelőzte Truexet és 1 másodperces előnnyel meg tudta nyerni az utóbbi évek egyik legjobb short track versenyét. Idén először, karrierje során pedig 52-edjére látogatta meg a Victory Lanet.

A verseny utóhangja természetesen a sok defektet okozó gumikról volt hangos. Az 500 körös futamon 45 tiszta kör után már érezhető volt az abroncsok kopásának negatív hatása. Pedig a Goodyear ugyanazt a gumit hozta, mint amit a tavaly őszi éjszakai futamra hozott. Mégis, a vasárnapi futamon nem úgy működtek, ahogy azt várni lehetett. A kanyarok felső ívén a lebomlott gumikból számazó kisebb golyók alakultak ki, ami tarthatatlanná tette a pálya azon részét.

Két változó is okozhatta a problémát, ami eltért az előző futamtól:

 • A hőmérséklet kb. 10 fokkal hűvösebb volt
 • A NASCAR a korábban használt PJ1 tapadókeveréktől eltérő gyantát választott az alsó ívre

Kihívás volt – mondta Hamlin a futamot követően. – Egy másfajta kihívás, az biztos. Ez olyan volt, amit már nagyon régóta nem kellett tennünk a gumik kezelésében. A leckét már korán megtanultuk. Egy bizonyos tempót, egy bizonyos ívet autóztam. Elhasználtam a gumijaimat. Onnantól kezdve belsőleg is változtattam néhány dolgon. [Hamlin crew chef-je] Chris Gabehart végzett néhány módosítást az autón, ami lehetővé tette számomra, hogy jobban kezelni tudjam a gumikat. Amint ez a verseny legfőképp erről szólt, a late modellekben szerzett tapasztalataimnak köszönhetően jó tempót tudtam autózni.

Martin Truex Jr. megszerezhette volna hosszú idő után az újabb futamgyőzelmét, Bristolban azonban be kellett érnie a második hellyel. a 483. körben az élre tört, megelőzte Hamlint, aki egy körrel később már vissza is szerezte a vezető pozíciót. Truex gumijai az utolsó körökben rosszabb állapotban voltak, mint a #11-esé, így már nem tudott rá közeledni.

Úgy tűnik, ez kellett ahhoz, hogy itt Bristolban esélyem legyen a győzelemre – azt hiszem, ez a gumikezelés pont hozzám illik – mondta Truex. – Az volt a különbség, hogy a pitből kijövet messze voltam Dennyhez.

blank
Fotó: Jonathan Bachman/Getty Images

4 pilótán kívül mindenkinek adott legalább egy kört Denny Hamlin. Truex, Keselowski, Bowman és Larson maradtak a vezetővel egy körön.

Logano nyeretlenségi szériája 1 szezonra nőtt. A Penske #22-ese már 36 futam óta nem tudott az első helyen célbaérni.

A Joe Gibbs Racing elképesztő formában van jelenleg. A legutóbbi 812 körből 613-at töltöttek az élen. Mi sem igazolja jobban ezt, minthogy Denny Hamlin, Martin Truex Jr. és Ty Gibbs volt a három legesélyesebb a futam megnyerésére. Pechére Gibbs gumiproblémák miatt kiszállt a hármas csatából, első Cup Series-es futamgyőzelme még várat magára.

A tabellán jelenleg holtversenyben Larson és Truex áll az élen.

VégeredményBajnokság állása

Circuit of the Americas

Helyszín: Austin, Texas

Épült: 2012

Pálya hossza: 3,4 mérföld (5,5 km)

Kanyarok száma: 20 (11 jobb és 9 bal)

Kapacitás: 120 000 néző

Pole pozíciók: Tyler Reddick – 2021, Ryan Blaney – 2022, William Byron – 2023

Legutóbbi győztesek: Chase Elliott – 2021, Ross Chastain – 2022, Tyler Reddick – 2023

Gyártók győzelmei:

 • Chevrolet – 2 db
 • Toyota – 1 db

Road versenyek az idei szezonban

 • Circuit of the Americas – március 24
 • Sonoma Raceway – június 9.
 • Chicago Street Race – július 7.
 • Watkins Glen – szeptember 15.
 • Charlotte Motor Speedway ROVAL – október 13. (A Roval a road és az ovál keveréke, de belevettük a listába)
blank
Fotó: Logan Riely/Getty Images

Aktív road futamgyőztesek a mezőnyben

 • Chase Elliott – 7
 • Martin Truex Jr. – 5
 • Kyle Busch, Kyle Larson – 4
 • AJ Allmendinger, Tyler Reddick – 3
 • Christopher Bell – 2
 • Daniel Suarez, Denny Hamlin, Joey Logano, Ryan Blaney, Ross Chastain, William Byron, Michael McDowell, Shane van Gisbergen – 1

XPEL 225 – Truck Series

Nagy örömünkre mindkét betétsorozat a Cup Series-zel tart. A Truck mezőnyébe becsatlakozik az a Ross Chastain, aki itt szerezte karrierje első Cup Series futamgyőzelmét 2022-ben.

Indulók:

Focused Health 250 – Xfinity Series

A múltheti pihenő után ismét látjuk az Xfinity Series sztárjait. John Hunter Nemechek neve már-már megszokott lesz, ő az egyetlen Cup Series-es pilóta, aki lelátogat a másodszériába.

AJ Allmendinger eggyel növelheti a futamgyőzelmeit az Xfinity Seriesben

A Kaulig Racing #16-osa tartja az xfinitysek road futamgyőzelmének rekordját. 6 különböző pályán összesen 11 sikernél tart és könnyen lehet, hogy a hétvégén ez a szám eggyel gyarapodni fog.

Allmendinger road sikerei:

 • Charlotte Roval – 4
 • COTA – 2
 • Mid-Ohio – 2
 • Indianapolis Road – 1
 • Portland – 1
 • Road America – 1

Indulók:

EchoPark Automotive Grand Prix – Cup Series

Shane van Gisbergen rajongók figyelem! Kedvencük újra a Cup Series mezőnyével versenyez. Mellette pedig a road-menő AJ Allmendinger is fellátogat a királykategóriába. Nagy kihívója lesz a többieknek.

Kamui Kobayashi ismét versenyez a Cup Seriesben

A 23XI Racing-nél egy harmadik autót indítanak a hétvégén. A volán mögött a korábbi Forma 1-es pilóta, Kamui Kobayashi fog ülni. A japán nem először tart a mezőnnyel, tavaly az Indy Road pályáján debütált.

Izgatottan várom ezt a hétvégét a COTA-n – mondta Kobayashi. – A tavalyi első versenyemen Indyben, azt hiszem, egy kicsit meglepődtem, de azt hiszem, a verseny elég simán ment. A korai szakaszban visszaestem, és nem kaptam semmilyen figyelmeztetést. Elég nehéz volt a mezőny hátsó részében menni, de nagyon jól éreztem magam.

Azon a futamon a 28. helyről indulva végül a 33. helyen végzett.

Több felkészülésen vagyunk túl. Öt alkalommal versenyeztem itt, Forma-1-ben és a WEC-ben is. Több tapasztalatom van innen, úgyhogy mindenképpen várom a versenyt.

blank
Fotó: Sean Gardner/Getty Images

Indulók:

Az oddsok alapján…

A top 10 legesélyesebb versenyző a fogadóirodák szerint:

 1. Tyler Reddick – 4,5 x
 2. Chase Elliott – 7,5 x
 3. Shane van Gisbergen – 9 x
 4. William Byron – 10 x
 5. Christopher Bell – 10 x
 6. Ross Chastain – 12 x
 7. Kyle Larson – 12 x
 8. Martin Truex Jr. – 13 x
 9. Ty Gibbs – 14 x
 10. Kyle Busch – 15 x
blank
Fotó: Dylan Buell/Getty Images

Extra: Ross Chastain első futamgyőzelme a COTA-n

Ross Chastain mindig is az agresszívan versenyző pilóták táborát erősítette. Az első Cup Series-es futamgyőzelméhez is egy erősen vitatható manőver vezetett. A 2022-es EchoPark Automotive Grand Prix utolsó körében Chastain haladt át elsőnek a fehér zászló alatt. Az első helyért ő, Allmendinger és Bowman küzdött meg. Allmendinger a 15-ös kanyarban kiterelte Chastaint, aminek következtében átvette a vezetést. Az #1-es pilótájának ez a manőver nem tetszett és várt az alkalomra, amikor vissza tud majd vágni. Kettejük csatájának Bowman örült ideiglenesen, amikor a belső íven elment mellettük a 17-es kanyarban. A 19-esben Chastain bosszúja utolérte Allmendingert, féktávként használva gyakorlatilag nekilökte Bowmannek. A TrackHouse Racing #1-ese így megnyerte élete első NASCAR Cup Series futamát és repült is a dinnye a Circuit of the Americas célegyenesén.

Ez őrület volt- mondta Chastain. – AJ-vel a legjobbak ellen menni – tudom, hogy mérges lesz rám, de mindketten keményen versenyeztünk, és tartozik nekem. De ha egy győzelemről van szó, azt nem hagyhatom harc nélkül.

Természetesen Allmendingert is megkérdezték az esetről:

A nap végén mindannyiunknak meg kell néznünk magunkat a tükörben, és meg kell békélnünk vele. Mindennél büszkébb vagyok a Kaulig Racingre. Az autó ma nagyon gyors volt. A boxkiállások remekül sikerültek. Mindenki a Kaulig Racingnél – az összes férfi és nő – sok álmatlan éjszakát töltöttek most azzal, hogy megpróbálják ezeket az autókat eljuttatni a következő versenyre. Szóval mindent megtettem, amit csak tudtam, hogy megpróbáljam megnyerni nekik a hétvégét. Nagyon közel voltunk hozzá. Ahogy mondtam, a nap végén mindenkinek azt a lépést kell megtennie, ami neki megfelel, és ez így van rendjén. Tudtuk, hogy volt esélyünk megnyerni a versenyt; nehéz megnyerni egy kupafutamot, így amikor olyan helyzetbe hozod magad, hogy egész nap az élen versenyezhetsz, és esélyed van a győzelemre, az egy nagyszerű nap. Sajnos még két kanyarra lett volna szükségünk.

Chastain jó eséllyel indul a mostani hétvégén is. Eddig mindhárom futamon a top 5-ben végzett. Érdemes a dinnyét a közelben tárolni.

blank
Fotó: Meg Oliphant/Getty Images

Extra: Hendrick Motorsports 80 000

A hétvégi bristoli verseny ugyan nem a Hendrick Motorsportsról szólt, azonban Rick Hendrick alakulata átlépett egy újabb mérföldkövet. Csapata már 80.000 kört teljesített az élen. Ezt a felfoghatatlan számot 1984 április 29-e óta gyarapítják.

A csapatnál idén majdnem minden versenyre jut ok az ünneplésre. Idén lettek 40 évesek. A szezonnyitó Daytona 500-at is sikerült megnyerniük William Byron által. Két héttel ezelőtti las vegasi fordulóban Kyle Larson megszerezte a csapat 100. szakaszgyőzelmét.

A 80 000-hez a legtöbbet Jeff Gordon tette hozzá. A legendás #24-essel 24 936 kört töltött az élen. Őt követi Jimmie Johnson, 18 941-el. A jelenlegi mezőnyből Chase Elliott vezeti ezt a listát. Neki 5 113 kör áll a neve mellett, míg Kyle Larsonnak 4 567.

Nem nagy meglepetésre a legtöbb élen töltött körüket egy rövid ovélon, a Martinsville Speedway-en szerezték. 10 614 kört teljesítettek az élen.

A Cup Seriesben töltött körük 19,66%-át az első helyen töltötték. Ez számokban 407 084-ből 80 024.

blank
Fotó: Sean Gardner/Getty Images

Menetrend

Péntek

20:30 – Truck Series szabadedzés

21:00 – Truck Series időmérő

22:30 – Xfinity Series szabadedzés

23:00 – Xfinity Series időmérő

Szombat

15:30 – Cup Series szabadedzés

16:30 – Cup Series időmérő

18:30 – Truck Series futam – 📺 Aréna 4

22:00 – Xfinity Series futam – 📺 Aréna 4

Vasárnap

20:30 – Cup Series futam – 📺 Aréna 4

Tavalyi futam összefoglalója