7. versenyhét – Richmond – 1

Nincs megállás, a NASCAR Richmondban húsvétozik, a legnagyobb örömünkre.

Tartalom

Xpel 225

Focused Health 250

EchoPark Automotive Texas Grand Prix

Richmond Raceway

Extra: Kevin Harvick utolsó futamgyőzelme

NASCAR futam húsvétkor

ToyotaCare 250 – Xfinity Series

Toyota Owners 400 – Cup Series

Az oddsok alapján…

Menetrend

Tavalyi futam összeofoglalója

XPEL 225

Múlthéten, az év első épített pályás hétvégéjén a Cup Series mellett az xfinitysek és a truckosok is versenyeztek. A Truck Series kezdte meg a hétvégét egy olyan futammal, ahol történt egy-két érdekesség. Mindezek mellett egy domináns teljesítményt láthattunk. A versenyt Corey Heim nyerte, aki karrierje során már 6-szor látogatta meg a Victory Lanet. A Circuit of the Americason nem talált kihívóra, 46 körből 31-en ő állt az élen, pozícióját pedig nem sokan veszélyeztették. Ross Chastain, az egyetlen Cup Seriesből jövő pilóta az ötödik helyen végzett.

Nagyon keményen készültem erre a versenyre – mondta Heim. – Tavaly nagyon nehezen indultam ezen a versenyen. Hatodik lettem egy büntetéssel, és mindenhol ott voltam. Egy ilyen jó versenyt összehozni, mint ez, nagyon különleges, és megmutatja, milyen jó truckok vannak a garázsban. Nagyszerű az állandóság, ami az idei szezont illeti. Tavaly a végén nem jött össze az eredmény, de úgy gondolom, idén vissza tudunk jutni, és bebizonyíthatjuk, hogy bajnokok vagyunk. Izgatottan várom az év hátralévő részét. Igazából még csak most kezdtük el, és úgy gondolom, hogy a legjobb pályáink előttünk állnak.

Corey Heim idei első győzelmét szerezte. Az eddigi 5 futam során nem végzett a hatodik helynél rosszabb pozícióban. Tekintve a Truck futamok változatosságát, ez elég nagy sikernek tűnik eddig.

A verseny legérdekesebb jelenetét Marco Andretti, vagyis inkább az autója hozta. Corey Heim már majdnem megtekintette a fehér zászlót (amely az utolsó kör megkezdését jelentette volna), amikor a #04-es Chevrolet hátsó tengelye minden előzetes ok nélkül kiszakadt. Szerencsére nem volt senki a közelében, így nagyobb baj nélkül megúszták ezt a furcsa esetet. Az emiatt bekövetkezett 2 körös overtime pedig nem zökkentette ki Corey Heimet, a futam győztesét.

A verseny után természetesen kivizsgálták az esetet. Az ítélet: nincs büntetés.

VÉGEREDMÉNYBAJNOKSÁG ÁLLÁSA

blank
Fotó: Sean Gardner/Getty Images

Focused Health 250

Shane van Gisbergen road pályán is debütált az Xfinity Seriesben. A korábbi Ausztrál Supercars versenyzőt eddig is az épített pályákon vártuk leginkább. Nem hiába, egyértelműen a legesélyesebb pilóták köze sorolhattuk a szombati futamon. A papírforma beigazolódni látszott, Austin Hill-lel nagyszerű csatákat vívott az első pozícióért. A truckosok futama után ez is hosszabbítással ért véget. Az utolsó körben Hill autózott az élen. Mögötte Gisbergen nagyon akarta azt a futamgyőzelmet, ami a rájátszást is jelentené számára. A 16-os kanyarban túlságosan is erőltette. Egy nagyobb lökéssel sikerült kibillentenie Hillt, aki emiatt egy kicsit szélesebb ívet autózott. Kettejük csatáját a mögöttük autózó Kyle Larson élvezettel nézte, majd nevető harmadikként, köszönve szépen megnyerte az austini Xfinity futamot.

Nagyon különleges érzés, mert úgy tűnik, hogy minden alkalommal, amikor a #17-es számú autóval mentünk – bármelyikünk négy versenyzője – mindig gyorsak voltunk a pályán – mondta Larson. – Ma határozottan nem én voltam a leggyorsabb, de türelmesek voltunk. Azon gondolkodtam, hogy mikor lépjek, és amikor láttam, hogy a 15-ösön és a 16-oson keresztül löki őt [Gisbergen Hillt], azt gondoltam, hogy ez jó lehet, és szerencsére abban a kanyarban meg tudtam előzni őket. Elég őrült befejezés volt. Tényleg király, egyszerűen fantasztikus itt a COTA-n nyerni.

Sem Gisbergen, sem Austin Hill nem volt túl boldog a végeredménnyel – mindkettőjük autója megsérült az utolsó körben. Arra a kérdésre, hogy beszélne-e Hill-lel a versenyzésről, Gisbergen azt mondta: “Igen, azt hiszem, igen.”. De leginkább pozitívan nyilatkozott arról, hogy esélye volt a győzelemre pályafutása mindössze ötödik NASCAR Xfinity Series futamán.

Őrült verseny volt, és az autó egyre jobb és jobb lett – mondta Gisbergen. – Az utolsó újraindításnál egyszerűen áthajtott rajtam [Hill] az 1-esben. Azt hiszem, kiálltam magamért. De elég félelmetes verseny volt, és a végén csak egy káosz lett belőle. Ez már csak így megy. Nagyon jó móka volt. Bárcsak az élre tudtam volna állni, de az autó csak úgy átcsúszott. Nagyon jól vezetett, jó móka volt.

VÉGEREDMÉNYBAJNOKSÁG ÁLLÁSA

blank
Fotó: Sean Gardner/Getty Images

EchoPark Automotive Texas Grand Prix

A két betétfutam után vasárnap egy kevésbé izgalmas, de annál taktikusabb road futamot láttunk a Cup Seriesben. A sárga zászlók sem segítettek a verseny szorosabbá tételéhez, mindössze a szakaszok végén lett megszakítva a verseny. William Byron domináns győzelmet aratott 68 körből 42-t vezetett. Ő lett tehát az első pilóta idén, aki 2 futamot is meg tudott nyerni. Pont úgy, ahogy 2023-ban és 2022-ben is. Sorozatban háromszor legutóbb Jeff Gordon érte el ezt a sikert. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy aki elsőnek duplázni tudott, az a legutóbbi 10 szezonban 9-szer a legjobb 4 mezőnyében volt a bajnoki döntőben. Egyedül 2 évvel ezelőtt pont Byron volt az, aki nem tudott a bajnoki címért harcolni az első duplázók közül.

A szezon első duplázói 2014-től:

  • 2014: Kevin Harvick
  • 2015: Jimmie Johnson
  • 2016: Jimmie Johnson
  • 2017: Brad Keselowski
  • 2018: Kevin Harvick
  • 2019: Kyle Busch
  • 2020: Joey Logano
  • 2021: Martin Truex Jr.
  • 2022: William Byron
  • 2023: William Byron
  • 2024: William Byron

Úgy érzem, hogy az utolsó 10 körben sok hibát követtem el – igaz, csak apró hibákat – mondta Byron. – Christopher nagyon gyors volt ott a hosszabb etapokon. Nehéz hétről hétre megjelenni, és esélyesként indulni. Az elmúlt néhány hétben volt egy kicsit nehéz időszakunk, de a héten rengeteget dolgoztunk a felkészülésen, és hálás vagyok a csapatomnak, akik körülvesznek, és az otthoniaknak is. … Nagyon jó móka versenyeket nyerni, és nagyon nehéz is. Élvezni fogjuk ezt.

Christopher Bell nagyszerű tempót autózott mögötte. A versenyen kialakult kép során nem meglepő, hogy a második helyen ért célba. A futama, ahogy sokak számára, neki sem ment zökkenőmentesen. Az 1-es kanyarban sikerült megpörgetnie Kyle Buscht, aki a futam végén szembesítette korábbi csapattársát.

VÉGEREDMÉNYBAJNOKSÁG ÁLLÁSA

blank
Fotó: Sean Gardner/Getty Images

Richmond Raceway

Helyszín: Henrico County, Virginia

Épült: 1946

Pálya hossza: 0,750 mérföld (1,2 km)

Dőlésszög: 14 fok kanyarban, 8 fok a célegyenesben, 2 fok a hátsóegyenesben

Kapacitás: 51 000 néző

Legtöbb pole pozíció: Richard Petty, Bobby Allison – 8 pole

Legtöbb futamgyőzelem: Richard Petty – 13 győzelem

Legutóbbi futamgyőztesek:

  • Chris Buescher – 2023 rájátszás
  • Kyle Larson – 2023 alapszakasz
  • Kevin Harvick – 2022 rájátszás
  • Denny Hamlin – 2022 alapszakasz
  • Martin Truex Jr. – 2021 rájátszás
  • Alex Bowman – 2021 alapszakasz

Gyártók győzelmei:

  • Chevrolet – 40 győzelem
  • Ford – 35 győzelem
  • Dodge – 17 győzelem
  • Toyota – 16 győzelem
  • Pontiac – 11 győzelem
  • Plymouth – 10 győzelem
  • Oldmobile – 2 győzelem
  • Buick – 2 győzelem
  • Chrysler – 1 győzelem
blank
Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images

Extra: Kevin Harvick utolsó futamgyőzelme

2014 NASCAR Cup Series bajnoka, Kevin Harvick idén már a FOX kommentátoraként utazik a mezőnnyel. Az idénre visszavonuló pilóta mögött remek karrier áll. A Cup Series bajnoki címe mellett még 2 Xfinity Series címnek is birtokosa. A 3 szériát összevéve 121 győzelmet ért el: 14-et a Truck Seriesben, 47-et az Xfinity Seriesben és 60-at a Cup Seriesben. A 60., azaz az utolsó futamgyőzelmét a Richmond Racewayen szerezte, 2022-ben.

Harvick kétszer vezetett 55 körön át, a 353. körben visszaszerezte a vezetést Denny Hamlintől a zöld zászlós pitelések után.

2023-ban Darlingtonban volt a legközelebb a 61. futamgyőzelméhez, a 20. helyről a 2. helyre verekedte fel magát, William Byront már nem tudta megelőzni.

A teljes versenyt ITT lehet megtekinteni.

NASCAR futam húsvétkor

A sorozat 76 éves fennállása során 14-szer rendeztek futamot a kereszténység legnagyobb ünnepén. Az elsőt 1953-ban rendezték meg, a (Richmondhoz hasonlóan szintén) 0,75 mérföldes Charlotte Speedwayen.

1959 és 1963 között öt egymást követő szezonban rendezetek futamot húsvétkor. 1989-ig csupán négyszer versenyzett a Cup Series ezen a napon. 33 év után, 2022-ben, a bristoli dirt pályán tért vissza ez a hagyomány.

A NASCAR emellett nyolc alkalommal rendezett húsvét szombatján futamot a kupasorozatban (1952, 1958, 1964, 1966, 1967, 1968, 1971, 1985, 1966, 1967, 1968, 1971).

Húsvéti győztesek:

1953 – Dick Passwater – Charlotte Speedway

1954 – Gober Sosebee – Central City Speedway

1959 – Junior Johnson – Wilson Speedway

1960 – Richard Petty – Wilson Speedway

1961 – Cotton Owens – Hickory Motor Speedway

1962 – Richard Petty – Martinsville Speedway

1963 – Richard Petty – South Boston Speedway

1965 – Junior Johnson – North Wilkesboro Speedway

1969 – Bobby Isaac – Hickory Motor Speedway

1970 – Bobby Allison – Atlanta Motor Speedway

1989 – Rusty Wallace – Richmond Raceway

2022 – Kyle Busch – Bristol Motor Speedway (dirt)

2023 – Christopher Bell – Bristol Motor Speedway (dirt)

blank
Fotó: David Jensen/Getty Images

ToyotaCare 250 – Xfinity Series

Idén is visszatér a Dash 4 Cash az Xfinity Seriesbe

A páratlan népszerűségének köszönhetően ismét visszatér a NASCAR Xfinity Series Dash 4 Cash programja, amely egy újabb évben ismét kiszámíthatatlanságot és drámát kínál a program négy kijelölt futama előtt és alatt, lehetőséget adva a versenyzőknek, hogy 100 000 dolláros bónuszt nyerjenek.

A most szombaton megrendezésre kerülő ToyotaCare 250-es futam lesz az idei szezon első Dash 4 Cash futamának selejtezője. A kvalifikációhoz a pilótáknak teljes idejű versenyzőinek kell lenniük, és pontokért kell bejelentkezniük.

A négy legjobban teljesítő Xfinity-pilóta alkotja majd a mezőnyt az első Dash 4 Cash futamra, amelyre április 6-án kerül sor a Martinsville Speedwayen.

Taylor Gray csatlakozik a Joe Gibbs Racinghez Richmondban

A NASCAR Truck Series versenyzője, Taylor Gray ezen a hétvégén debütál az Xfinity Series-ben. Gray a Joe Gibbs Racing #19-es Toyotáját fogja vezetni, és Seth Chavka csapatfőnökkel fog együtt dolgozni. Gray lesz a negyedik különböző pilóta, aki ebbe az autóba ül az idei szezonban. Korábban már Aric Almirola, Ryan Truex és Ty Gibbs versenyztek a #19-essel. Az előző három pilóta eddigi legjobb helyezése az idei szezonban Truex kilencedik helye volt Atlantában.

Morgen Baird a NASCAR Xfinity Series-ben debütál a JD Motorsportnál

A második debütáló Morgen Baird, aki 2023-ban a Hire Racing színeiben versenyzett a Modified versenyeken, és az elmúlt nyolc szezonban több csapatnál is indult az ARCA Menards Series-ben. Baird gyerekkorában gokartokkal, Cup Mini autókkal és törpeautókkal versenyzett. Összesen 13 alkalommal indult az ARCA Menards Series sorozatban pályafutása során, és háromszor végzett a top 10-ben.

A late model versenyző, Bubba Pollard is Richmondban debütál a NASCAR Xfinity Seriesben

A 37 éves Bubba Pollard a JR Motorsports színeiben a 88-as számú Chevrolet volánja mögé ül, hogy a hétvégén a Richmond Racewayen debütáljon a NASCAR Xfinity Series-ben.

Pollard több, mint 100 Late Model versenyt nyert pályafutása során.

Nagyon izgatott vagyok – mondta Pollard. – Igazából nem tudom, mire számíthatok, hiszen minden nagyon új számunkra, de nagyon hálás vagyok a lehetőségért, amit a Rheem és a JR Motorsport adott nekem. Remélem, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni belőle. Soha nem mentem még köröket Richmondban, és nem vezettem még Xfinity autót, szóval minden új lesz.

Indulók:

Toyota Owners 400 – Cup Series

A Kaulig Racing 2024-ben öt futamra szerződteti Ty Dillont

A Kaulig Racing bejelentette, hogy Ty Dillon a hétvégén a Richmond Racewayen a #16-ossal idén először indul a Cup Seriesben. A szezon során ezen kívül még négyszer láthatjuk őt.

Izgatottan várom, hogy újra a NASCAR Cup Series-ben versenyezhetek a Kaulig Racinggel – mondta Dillon. – Ez a sportágunk legmagasabb szintje, és lehetővé teszi számomra, hogy Matt Kaulig, Chris Rice, Travis Mack és az egész csapat nagyszerű vezetőivel együtt menjek és bizonyítsam, mire vagyok képes. A Kaulig Racing a legjobb lehetőséget nyújtja számomra, hogy megmutassam, mire vagyok képes a pályán.

Dillon, a Hall of Fame csapattulajdonos Richard Childress unokája, jelenleg a Truck Series bajnoki címéért versenyez a Rackley W.A.R. csapattal.

Nagyon örülünk, hogy Ty Dillon a Kaulig Racing színeiben versenyezhet ebben a szezonban a NASCAR Cup Series-ben – mondta Chris Rice, a Kaulig Racing elnöke. – A sportban elért folyamatos sikereink és a Richard Childress Racing támogatása miatt hasznos, hogy egy veterán versenyzőre támaszkodhatunk, aki segít a 16-os rajtszámú autó pilótájának.

Richmondon kívül Dillon a Texas Motor Speedwayen (április 14.), a New Hampshire Motor Speedwayen (június 23.), Richmond Racewayen (augusztus 11.) és a Kansas Speedwayen (szeptember 29.) is indul majd.

Indulók:

blank
Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images

Az oddsok alapján…

A top 10 legesélyesebb versenyző a fogadóirodák szerint:

   1.Denny Hamin – 4,8

   1. Christopher Bell – 4,8

   3. Martin Truex Jr. – 6

   4. Ty Gibbs – 8,5

   5. Kyle Larson – 9

   6. William Byron – 11

   6. Chris Buescher – 11

   8. Brad Keselowski – 13

   9. Ryan Blaney – 15

   9. Kyle Busch – 15

  11. Tyler Reddick – 16

Menetrend

Szombat

13:35 – Xfinity Series – szabadedzés

14:05 – Xfinity Series – időmérő

15:30 – Cup Series – szabadedzés

16:15 – Cup Series – időmérő

18:30 – Xfinity Series – futam 📺 Match 4

Hétfő

1:00 – Cup Series – futam 📺 Aréna 4

Tavalyi futam összefoglalója

Forrás: