Amerikai nézettség – Mindenki javított (Michigan, Nashville)

Ebben az új rovatban az amerikai nézettségi adatokat gyűjtöm össze és figyelem, hogy azok melyik irányba mozdulnak el hétről hétre, illetve miként alakulnak az előző évhez képest.

Az IndyCar Series, a NASCAR Xfinity Series és a NASCAR Cup Series versenyeit is többen követték élőben a TV képernyőjén keresztül, mint a legutóbbi fordulóban. Kiugró eredményt láthatunk a tavalyi nézettségi adatokhoz képest az IndyCar-nál, ám ennek megvan az oka.

3. IndyCar Series – Nashville

NBC – 1 113 000 néző

Feltűnő lehet a közel 820%-os növekedés, de nem arról van szó, hogy mindenki rájött, hogy Nashville-ben mennyire jó futamokat rendeznek. A kiugró javulás oka az, hogy a 2022-es futamot közel 2 órás csúszással tudták csak megrendezni villámlás miatt, ezért az NBC-ről annak sugárzása átkerült a jóval kisebb lefedettségű CNBC-re. A különbséget jól jelzi, hogy a kisebb csatorna mindössze 205000 nézőt tudott bevonzani, ebben a számban viszont nincsenek benne azok, akik az NBC-n még követték az eseményeket, de nem kapcsoltak át.

Az előző fordulót figyelembe véve is növekedett az IndyCar nézettsége, igaz csak 5,5%-al, ám ez is elég volt ahhoz, hogy a St. Pete-i nyitóforduló és az Indy 500 után a harmadik legnépszerűbb verseny legyen a TV-ben az idei szezonban, valamivel több, mint 1.1 millió nézőt ültetve a képernyők elé.

2. NASCAR Xfinity Series – Michigan International Speedway

NBC – 1 630 000 néző

Az előző évhez képest óriásit ugrott az érdeklődés az Xfinity Michigan International Speedwayen tett látogatására, azonban ennek is egyszerű magyarázata van. A 62.67%-os növekedés feltehetően annak köszönhető, hogy a versenyt 2022-ben az USA Network-ön sugározták, míg az idei évben az NBC tűzte műsorára. A széria aktuális futama az egyébként igen népszerű Road America-i fordulónál is 4,09%-al több embert érdekelt.

blank
Fotó: Jonathan Bachman/Getty Images

1. NASCAR Cup Series – Michigan International Speedway

USA Network – 2 603 000 néző

A NASCAR nemzeti szériáinak csúcsa az egyetlen az eheti három bajnokság közül, amely a tavalyi évhez képest nem tudott javulni. A különbség elhanyagolható, hiszen kevesebb, mint 1%-ot veszített a 22-es évhez képest, ami tulajdonképpen stagnálásnak mondható és részben köszönhető annak is, hogy esőzés miatt hétfőn tudták csak befejezni a megszakított futamot.

Egy mutatóban azonban a Cup Series sem tér el a fent említett két bajnokságtól, mivel Chris Buescher Michigan-i győzelmét 7.12%-al többen látták, mint az egy héttel korábbi Richmond-i diadalát. Érdekesség, hogy az NBC-n július 2-a óta nem találkozhattak a nézők a Stock Car versenyzés királykategóriájával, ugyanis a versenyeket rendre az USA Network közvetíti.

blank