Amerikai nézettség – Otthon kapott ki az IndyCar (Indianapolis)

Amerika figyelme az Indianapolis Motor Speedway-re szegeződött a hétvégén.

Az IndyCar és a NASCAR rajongói egyaránt az IMS Road Course-on láthatták kedvenceiket versenytempóban körözni az aktuális forduló során. Az egyetlen kivételt a NASCAR Truck Series jelentette ez alól, de ők sem mentek messzire a legendás pályától.

4. NASCAR Truck Series – Indianapolis Raceway Park

FS1 – 404 000 néző

Szokás szerint a “vesztessel” kezdem az elemzést. Fontos megemlíteni, hogy az IRP, ahol a Truck futamot tartották nem egyenlő az Indianapolis Motor Speedway-jel, hanem egy attól 8 mérföldre fekvő rövid ovál pálya. A versenyt a FOX sportcsatornáján az FS1-on közvetítették és annak ellenére, hogy Shane van Gisbergen oválon való debütálását is láthattuk, az előző fordulóhoz és a tavalyi versenyhez képest is gyengébben teljesített a TV-ben. Érdemes kiemelni, hogy alig 150 000 nézővel maradt el a dobogóra már felférő IndyCar-tól.

blank
Fotó: Justin Casterline/Getty Images

3. IndyCar – Indianapolis Road Course

USA Network –  556 000 néző

Az IndyCar naptárában háromszor is megtalálható a világ egyik legismertebb pályája. Az első road futamot még májusban rendezték, amit az Indy 500 követett, a harmadik alkalomra viszont elfogytak a televíziónézők. A Nashville-i hétvégén a mostani nézettség kétszeresét produkálta a széria, ám ehhez a visszaeséshez nagyban hozzájárul, hogy ezúttal az USA Network-ön követhették figyelemmel a futamot a rajongók és a szombati nap és a korai kezdés sem segített abban, hogy ezt a nézőszámot megemelje a TV-ben.

2. NASCAR Xfinity Series – Indianapolis Road Course

USA Network – 1 026 000 néző

Ugyanazon a helyszínen, azaz az Indianapolis Motor Speedway-en rendezték a hétvégi Cup Series, Xfinity Series és az IndyCar futamait is. Az Xfinity “ezüstérmes” lett valamivel több, mint 1 millió nézőt ültetve a TV készülékek elé és közel sem produkált olyan visszaesést, mint az IndyCar, annak ellenére sem, hogy ez a széria is átkerült erre a hétre az NBC-ről az USA Network-re. A tavalyi évhez viszonyítva azért még így is jelentős 32,32%-ot, az előző fordulóhoz képest pedig 37,06%-ot veszített a nézettségből a kábelre vándorlással.

1. NASCAR Cup Series – Indianapolis Road Course

NBC – 2 838 000 néző

blank
Fotó: Sean Gardner/Getty Images

Táblázatunkban az egyetlen zöld cellát produkálni képes sorozat ezen a héten a Stock Car versenyzés csúcsa tudta csak felmutatni. A Cup Series Indianapolisban látható küzdelmeire valamivel több, mint 9%-al többen voltak kíváncsiak, mint az előző Michigan-i versenyre. A 2022-es évet vizsgálva azonban már itt is visszaesést tapasztalhatunk, közel 16%-al maradt el a Cup verseny nézettsége az előző évi adatoktól úgy, hogy mindkét alkalommal az NBC tűzte azt műsorára.

Ez a szám azért is lehet némileg csalódás, mert a futamra rengeteg nagy nevű versenyző nevezett. Itt volt az F1 korábbi és Le Mans jelenlegi sztárja Kamui Kobayashi, az F1 2009-es világbajnoka Jenson Button, de még Chicago győztese Shane van Gisbergen is, hogy csak a három talán legnagyobbat emeljem ki. A többi szériát vizsgálva azonban láthatjuk a dominanciát, ugyanis több, mint ötszöröse volt a nézettsége a kupafutamnak, mint a szombaton tartott IndyCar-nak.

blank