Coke Zero 400 előzetes

A rájátszásba jutásért óriási küzdelemre lehet számítani a Daytona International Speedway-en rendezett Coke Zero 400-on.

Egy hely még kiadó, a Coke Zero 400 dönt…

Az utóbbi évekhez hasonlóan idén is sok pilóta ünnepelhetett futamgyőzelmet az alapszakaszban. Szám szerint 25 versenyt 13-an nyertek meg. A szabály szerint ők így kvalifikálták magukat a rájátszásba.

Akik már így bekerültek: Martin Truex Jr., Denny Hamlin, William Byron, Christopher Bell, Kyle Larson, Brad Keselowski, Chris Buescher, Ross Chastain, Ryan Blaney, Kevin Harvick, Kyle Busch, Tyler Reddick, Joey Logano, Ricky Stenhouse Jr., Michael McDowell.

Pontok alapján pedig Kevin Harvick és Brad Keselowski jutott tovább.

blank
Fotó: Jonathan Bachman/Getty Images

A “gond” csupán az, hogy 16 pilóta jut tovább, így a maradék 1 darab helyért öldöklő csatákat láthatunk. Ezt fűszerezi mindaz, hogy egy superspeedway pályára látogat el a mezőny. De lássuk is, hogy kik és hogyan tudják magukat beverekedni a legjobb 16 mezőnyébe.

Pontok alapján csak 3 pilótának van lehetősége a rájátszásba kerülni. Bubba Wallace-nak, Ty Gibbs-nek és Daniel Suarez-nek. Ez a forgatókönyv akkor kerülhet elő,

  • ha olyan pilóta nyeri a Coke Zero 400-at, aki már továbbjutott,
  • ha olyan pilóta nyer, aki nem juthat be a rájátszásba (azaz nem teljesállású versenyző a Cup Series-ben)

Mi lesz Chase Elliott-tal?

blank
Fotó: Chris Graythen/Getty Images

A Hendrick Motorsports 9-esének nem ez karrierje legjobb szezonja. A második forduló után snowboardozás közben balesetet szenvedett, és emiatt sok időt kellett kihagynia. Február végétől egészen április közepéig nem tudott a volán mögé ülni. Ez pontosan 6 futamnyi kihagyás, ami a NASCAR-ban rengeteget jelent. Külön engedéllyel ugyan, de még mindig küzdhet a rájátszásért. Majd jött a Coca Cola 600-as malőrje Denny Hamlin-nel szemben, ami miatt a soron következő, World Wide Technology Speedway-en rendezett futamról eltiltották. Nem jó ómen tehát a Coca Cola, mint szponzor Chase Elliott számára, de reménykedhet abban, hogy a cukormentes változatban meg tudja találni a siker kulcsát.

Van oka bizakodni a dawsonville-i fiúnak. Különösen az időmérőket nézve, de a futamon is veszélyes tényező tud lenni.

A kvalifikációkat nézve az aktív mezőnyben a legjobbnak bizonyul. Átlagos rajthelyezése 9.867. (Viszonyításképp a második helyen lévő Bowman-é és a harmadik helyen lévő Bell-é ugyanúgy 11.571, a negyedik helyen lévő Blaney-é pedig 12.563). Az aktív mezőnyben övé a legtöbb pole pozíció Daytonában (3 db), holtversenyben Bowman-nel.

A futamot tekintve van 2 db top 5-ös, 4 db top 10-es helyezése. A körei 55,5%-át a top15-ben futotta. Győznie viszont még nem sikerül. Ami itt még létfontosságú lesz, ha bajnok akar lenni idén.

blank
Fotó: James Gilbert/Getty Images

Akikre még oda érdemes figyelni a Coke Zero 400-on…

Denny Hamlin

3 győzelem, 11 top 5-ös, 12 top 10-es eredmény. Aktív pilóták közül a legtöbb daytona-i győzelem az övé. Emellett övé a legtöbb élen töltött kör itt (654 kör)

Kevin Harvick

2 győzelem, 11 top 5-ös, 16 top 10-es eredmény. Az aktív pilóták közül övé a legtöbb start Daytonában. (44 indulás)

Rickie Stenhouse Jr.

2 győzelem, 3 top 5-ös, 4 top 10-es eredmény. Az aktív pilóták közül övé a második legtöbb győzelem innen. Az idei Daytona 500 nyertese.

Joey Logano

1 győzelem, 7 top 5-ös, 10 top 10-es eredmény. Közel van mindig a tűzhöz. Az átlagos helyezését tekintve a 4. legjobb (14.912).

Bubba Wallace

4 top 5-ös, 4 top 10-es eredmény. Az aktív mezőnyben övé a második legjobb átlagos befejezés Daytonában (13).

Martin Truex Jr.

3 top 5-ös, 6 top 10-es eredmény. Nem tartozik a legjobb pályái közé, övé a legtöbb indulás (36) győzelem nélkül. Azonban a szezonját tekintve nem lenne meglepő, ha ő örülne a legvégén, átadva ezt a csúnya rekordot AJ Allmendingernek.

Ki lehet az alapszakasz bajnoka?

2017 óta avatnak bajnokot a rájátszás előtt. Ez egy nagyon fontos mérföldkő a szezonban, hiszen a győztes 15 rájátszáspontot kap, ami egy jókora előnyt ad az adott pilótának.

Az eddigi győztesek:

  • 2017 – Martin Truex Jr.
  • 2018 – Kyle Busch
  • 2019 – Kyle Busch
  • 2020 – Kevin Harvick
  • 2021– Kyle Larson
  • 2022– Chase Elliott

Ketten szerezhetik meg idén ezt a bónusz pontmennyiséget, amelyet az összes playoff körbe vihetnek majd magukkal: Martin Truex Jr. és Denny Hamlin. Előbbi mellett szól az idei szezonban nyújtott konstans jó teljesítménye (nem hiába vezeti ezt a ranglistát), utóbbi mellett pedig a daytonai sikerek.

blank
Fotó: Logan Riely/Getty Images

Ezen a futamon bármi lehetséges lesz. Egy dolgot lehet biztosan állítani, hogy a rájátszásba jutásért és az alapszakasz bajnoki címéért óriási küzdelem várható. Egy gigantikus és kiszámíthatatlan küzdelem, ami csakis a leintéskor fog lezárulni. Jobb helyszíne nem is lehetne ennek a megmérettetésnek, a Daytona International Speedway-nél. A pilóták a 400 mérföldes versenytávon, közel 320 km/h-ás átlagtempóval, egymástól centiméter távolságra próbálják elsőként áthaladni a dicsőség kapuját.