NASCAR Power Rankings – Kié a legnagyobb lendület a döntő előtt?

A NASCAR bajnoki hétvége nagy kérdése, hogy ki érkezik esélyesként Phoenix-be? Vajon ki lehet-e indulni a tavaszi és a tavalyi eredményekből?

Alapszabályok:

  1. Ez a lista szubjektív, ne lepődjetek meg, ha a statisztikák, és a megérzések fura egyvelege alapján van összerakva.
  2. Mindhárom nemzeti széria versenyzői felkerülhetnek a listára, de értelemszerűen súlyozva vannak a három széria versenyzői, kezdve a Cup Seriestől, az Xfinity-n át a Truck Series-ig.
  3. A listán nem tehetséget, nem pontversenyt nézek, hanem azt, hogy melyik versenyző milyen lendületben, formában van az utóbbi hetekben.

1. Ryan Blaney – Cup Series (Múlt héten: 7.)

Ryan Blaney végre valahára megnyerte azt a Martinsville-i versenyt, ahol már megannyi top5-ös helyezést és szakaszgyőzelmet szerzett karrierje során. Következik Phoenix, ahol sorozatban kétszer lett második (és ha nem kellett volna védenie Joey Loganot a bajnoki döntőn, akkor valószínűleg első lett volna). Nem lehet más a legnagyobb esélyes a bajnoki cím elhódítására, mint ő.

2. Christopher Bell – Cup Series (Múlt héten: 1.)

A legfontosabb pillanatokban mindig jól teljesít. Bell elképesztő formában van, és bár a négy versenyző közül tempó alapján szerintem ő lesz a leglassabb, mégis azt érzem, ha lesz egy adandó lehetősége, arra le fog csapni.

3. John Hunter Nemechek – NASCAR Xfinity Series (Múlt héten: 6.)

Nincs még győzelme Phoenixben, egyik szériában sem, ennek ellenére annyira fantasztikus éve van, hogy nem tudok másra fogadni, mint rá.

4. Kyle Larson – Cup Series (Múlt héten: 3.)

Larson a legnagyobb kérdőjel számomra. Ha jobb lábbal kel fel ő és a csapata, akkor simán felveheti majd a versenyt Blaney-vel. Ha nem, akkor valószínűleg majd a falban fog kikötni. Ne feledjük el, itt nyerte 2021-ben a bajnoki címét, de azon a versenyen sem ő volt a leggyorsabb.

5. William Byron – Cup Series (Múlt héten: 2.)

Vajon mire lesz képes William Byron egy ilyen erőt próbáló, lendületromboló Martinsville-i verseny után? Általában a 24-es csapat jól szokott javítani egy rossz teljesítményt követően. Erre szükségük lesz Phoenix-ben is, ahol a tavaszi versenyt megnyerte Blaney előtt.

6. Corey Heim – NASCAR Truck Series (Múlt héten: 8.)

Számomra ő a Truck Series bajnoki döntőjének legnagyobb esélyese. Legnagyobb riválisa, Carson Hocevar szerintem nagyobb nyers tehetség, de Corey Heim sokkal komplettebb, ami egy bajnoki döntőben nagyon fontos lehet.

7. Carson Hocevar – NASCAR Truck Series (Múlt héten: 5.)

Győzelemmel érkezik meg Hocevar a bajnoki döntőre, és nála is azt tudom elmondani, amit Larsonnál. Ha jó formában lesz, akkor nem lesz ellenfele.

8. Cole Custer – NASCAR Xfinity Series (Múlt héten: Nem szerepelt a listán)

Custer épphogy besurrant a bajnoki döntőbe egy kaotikus Martinsville-i finálé után. Az egyik legnagyobb sötét ló, de szerintem Nemecheket ő szorongathatja majd meg a leginkább.

9. Justin Allgaier – NASCAR Xfinity Series (Múlt héten: Nem szerepelt a listán)

Igazi opportunista manőverrel jutott be Allgaier a döntőbe, de a formája nem az igazi. Ettől függetlenül a tapasztalata sokat fog számítani, így őt sem írnám le. Főleg úgy, hogy két győzelme is van már Phoenix-ben (2017, 2019).

10. Ben Rhodes – NASCAR Truck Series (Múlt héten: Nem szerepelt a listán)

Rhodes csak és kizárólag azért került a listára, mert van már bajnoki tapasztalata. 2021-ben itt nyerte meg élete első bajnoki címét Rhodes, és erre alapozhat majd most is, a Truck Series bajnoki döntőjén.

Aki épphogy lemaradt: Riley Herbst, Sam Mayer, Grant Enfinger
Kiesett a top10-ből:Tyler Reddick, Riley Herbst, Sam Mayer
Új a top10-ben: Justin Allgaier, Cole Custer, Ben Rhodes