NASCAR Power Rankings – Mágikus hétvége Bristolban!

Sok versenyző szenvedett Bristolban, de azok nem, akik már múlt héten is rajta voltak a NASCAR Power Rankingson. Az élen viszont ismét változás történt!

Alapszabályok:

  1. Ez a lista szubjektív, ne lepődjetek meg, ha a statisztikák, és a megérzések fura egyvelege alapján van összerakva.
  2. Mindhárom nemzeti széria versenyzői felkerülhetnek a listára, de értelemszerűen súlyozva vannak a három széria versenyzői, kezdve a Cup Seriestől, az Xfinity-n át a Truck Series-ig.
  3. A listán nem tehetséget, nem pontversenyt nézek, hanem azt, hogy melyik versenyző milyen lendületben, formában van az utóbbi hetekben.

1. Denny Hamlin – Cup Series (Múlt héten: 2.)

Valljuk be őszintén, ha csak nyers tempó alapján ítéljük meg az utóbbi 3 futamot, Denny Hamlinnek háromszor kellett volna a győztesek útjára vonulnia. Ebből csak 1 győzelmet szerzett, de Bristolban, az utolsó szakaszban annyira domináns volt, hogy nem kerülhetett más az első helyre. A hétvégén Texasba érkezünk, ahol Hamlinnek három győzelme van eddig karrierje során – igaz az átalakított új pályán még egy sem.

2. Kyle Larson – Cup Series (Múlt héten: 1.)

Ha már Texas, Kyle Larson abszolút esélyesként érkezik a pályára, hiszen az átalakítás óta mindig jól szokott itt menni – még annak ellenére is, hogy tavaly szeptemberben azt mondta, hogy le kéne dózerolni a pályát. Larson amellett hogy gyors, nagyon stabil is a rájátszásban. Annak ellenére, hogy a mezőny végéről rajtolt Bristolban, gyorsan átrágta magát a mezőnyön, és végül második lett.

3. Chris Buescher – Cup Series (Múlt héten: 6.)

Nem hittem abban, hogy Buescher megint jó lesz Bristolban, úgyhogy – megint – tévedtem vele kapcsolatban. Nagyon magabiztosan jött fel egy rosszul sikerült kvalifikáció után, és negyedik lett. Jöhet a 12-es kör, és nagyon kíváncsian várom, hogy meddig tart még a Buescher mágia.

4. John Hunter Nemechek – NASCAR Xfinity Series (Múlt héten: 4.)

Bár a futamgyőzelemre most nem volt elég JHN tempója, mégis nagyon okosan versenyzett Bristolban, és végül harmadik lett. Ha Texasban is hasonlóan jól szerepel, akkor már pontok alapján is továbbjut majd a következő körbe, de úgy érzem, hogy egy “gyengébb” bristoli tempó után Texasban ismét Toyota, és legfőképp John Hunter Nemechek hegemóniát láthatunk majd.

5. Christopher Bell – Cup Series (Múlt héten: Nem szerepelt a listán)

Három rájátszásverseny, három pole. A rekord sorozatban 5 pole pozíció. Emellett fontos bónuszpontokat is gyűjtött a JGR versenyzője, hiszen megnyerte mindkét szakaszt Bristolban. A jó befejezés, és a futamgyőzelem azonban még várat magára. Azt gondolom, hogy futamgyőzelem kell majd Bellnek ahhoz, hogy bejusson majd a legjobb 8 közé, mert elképesztően konzisztensek és gyorsak a riválisok.

6. Carson Hocevar – NASCAR Truck Series (Múlt héten: 7.)

Sokat gondolkoztam, hogy melyik Truck Series versenyző kerüljön előrébb a rangsorban, de Carson Hocevar Cup eredménye mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A 42-es autó ilyen magasságokban régen járt (talán utoljára akkor, amikor még Kyle Larson vezette). Hocevar egész este a top10-ben versenyzett, és végül egy meglazult kerékanyával is bejött a 11. helyre. Ja és a Truck versenyen 4. lett két éjszakával előtte. Jön két hét múlva Talladega, és Homestead. Ő már a 4-be kerülésért küzd, úgyhogy neki is győznie kell majd valamelyik helyszínen.

7. Christian Eckes – NASCAR Truck Series (Múlt héten: 5.)

Szegény Christian Eckes mindent tökéletesen csinált szombat hajnalban, egy lekörözött versenyző, Tanner Gray – khm, a győztes Corey Heim csapattársa, khm – viszont elvette tőle a győzelmet (a videóban 06:35-től). Ennek ellenére úgy érzem, hogy ha nem sikerül győznie itt a 8-as körben, akkor is be fog kerülni pontok alapján a Phoenix-i döntőbe, annyira konzisztens.

8. Brad Keselowski – Cup Series (Múlt héten: 8.)

Mit lehet mondani Brad Keselowski bristoli versenyére. Csalódást keltő? Szokásosan stabil? Kihozta a maximumot? Alulteljesített? Mindenesetre az utóbbi 4 versenyen csak ő, és Chase Elliott az, aki mindig a top10-ben szerepelt. Keselowski jó Texasban, mégis azt gondolom, hogy ő már piros tollal bekarikázta a talladegai verseny dátumát, ahol nyernie kell majd.

9. Justin Allgaier – NASCAR Xfintiy Series (Múlt héten: Nem szerepelt a listán)

Lenyűgöző teljesítményt nyújtott Justin Allgaier, és csak az nem repíti feljebb a listámon, hogy az első 8-as az utóbbi hetekben konzisztensebb volt. Az utolsó szakaszban megint alternatív stratégiát választottak csapatfőnökével, James Pohlman-nel, és Allgaier pedig a friss gumikon 15 autót végigelőzött, hogy végül egy fantasztikus hajrá után megnyerje a futamot, így neki már nem kell aggódnia majd a továbbjutásért.

10. Corey Heim– NASCAR Truck Series (Múlt héten: Nem szerepelt a listán)

Heim ölébe hullott a győzelem, de ez semmit nem vesz el abból, hogy ő volt az egyedüli versenyző, aki tudta tartani a tempót Christian Eckes-szel. Heim az első NASCAR pilóta tehát, aki már biztosan bajnoki esélyekkel megy Phoenix-be, és valljuk be őszintén, ez jól is van így. Kimagaslóan a legtöbb kört ő vezette idén, és végig nagyon stabilan versenyzett.

Aki épphogy lemaradt: Chase Elliott, Sheldon Creed, William Byron, Taylor Gray
Kiesett a top10-ből: Tyler Reddick, Austin Hill, Sheldon Creed
Új a top10-ben: Christopher Bell, Justin Allgaier, Corey Heim