NASCAR Power Rankings – McDowell feltette a koronát fantasztikus szezonjára

Michael McDowell Indianapolisi teljesítménye felrepíti őt a NASCAR Power Rankings eheti listájára. De vajon van-e valaki előtte, és kik vannak mögötte?

Alapszabályok:

  1. Ez a lista szubjektív, ne lepődjetek meg, ha a statisztikák, és a megérzések fura egyvelege alapján van összerakva.
  2. Mindhárom nemzeti széria versenyzői felkerülhetnek a listára, de értelemszerűen súlyozva vannak a három széria versenyzői, kezdve a Cup Seriestől, az Xfinity-n át a Truck Series-ig.
  3. A listán nem tehetséget, nem pontversenyt nézek, hanem azt, hogy melyik versenyző milyen lendületben, formában van az utóbbi hetekben.

1. Martin Truex Jr. – Cup Series (Múlt héten: 1.)

Szépen csordogál Martin Truex Jr. az alapszakasz bajnoki cím felé. A bajnoki éllovas 7. lett Indianapolisban, és nagyon sokat adott a második helyen álló Denny Hamlinnek. Jelenleg 70 pont az előnye, ami azt jelenti, hogy matematikailag már Watkins Glenben – ami az egyik kedvenc pályája – bebiztosíthatja az alapszakasz bajnoki címét, és az ezzel járó +15 rájátszáspontot.

2. Chris Buescher – Cup Series (Múlt héten: 2.)

Bueschernek nem úgy sikerült az Indianapolisi verseny, ahogy szerette volna, és végül 11. lett. Ennek ellenére közeli riválisainak még rosszabbul sikerült ezt a hétvége, így a bajnoki pontversenyben például megelőzte Kyle Busch-t, és egyre inkább jön felfele az előtte lévő bolyra.

3. Michael McDowell – Cup Series (Múlt héten: Nem szerepelt a listán)

Ha prognosztizálni kéne Ty Majeskihez hasonlóan, hogy mi fog történni az elkövetkezendő hetekben, akkor azt mondanám, hasonló teljesítményt várunk itt is. Indianapolisban domináns győzelmet aratott McDowell, és jön Waktins Glen, valamint Daytona, ami nagyon fog feküdnie a Front Row Motorsports versenyzőjének. Új szerződés, győzelem… fantasztikus hete volt a veterán versenyzőnek.

4. Ty Majeski – NASCAR Truck Series (Múlt héten: Nem szerepelt a listán)

Ty Majeski a NASCAR egyik legforróbb formában lévő versenyzője, és ha tippelnem kéne, a következő Truck versenyen ott fogja folytatni, ahol az Indianapolis Raceway Parkban aratott győzelmével abbahagyta. Már Richmondban győzelmet érdemelt volna, a mostani versenyen csúnyán kifújta a versenyzőtársak orrát (200-ból 178 kört vezetett) és jön két hét múlva Milwaukee, ami a hazai pályája lesz, és sokkal nagyobb tapasztalata van, mint bárki másnak ott.

5. Denny Hamlin – Cup Series (Múlt héten: 3.)

Borzasztó futama volt az utóbbi hetekben kiváló formában versenyző Denny Hamlinnek, aki így végül a 19. helyen ért célba. Az utóbbi formája fenntartja még a listámon, de Watkins Glenben erőn felül kell majd teljesítenie ahhoz, hogy megtartsa ezt a pozícióját a listámon – a bajnokságban eléggé biztosnak tűnik a második helye-, mert nagyon erősen zárkóznak a riválisok.

6. Sam Mayer – NASCAR Xfinity Series (Múlt héten: 8.)

Ha már forró versenyzőkről beszélünk. Sam Mayer elképesztő sorozatban van, ugyanis Pocono óta nem végzett a top5-ön kívül. Indianapolisban a pálya egyik mesterét, AJ Allmendingert győzte le a második helyhez vezető úton, ami szerintem mindent elmond a JR Motorsports versenyzőjének formájáról.

7. Austin Hill – NASCAR Xfinity Series (Múlt héten: 9.)

Ha van versenyző, aki igazi old-school bajnoki szezont teljesít, az Austin Hill. Az RCR versenyzője utoljára az április 22-én rendezett talladegai versenyen végzett top15-ön kívül, és ez a konzisztencia azt eredményezi, hogy az alapvetően sokkal erősebb tempót tudó Nemechek előtt vezeti a bajnoki összetettet. Most is mindenhol járt Hill, és mégis be tudott jönni a 4. helyre. Az egyik legimpresszívebb szezont futja ő mindhárom nemzeti szériát tekintve (talán csak Martin Truex Jr-t helyezném elé, ha a teljes szezont nézzük).

8. John Hunter Nemechek – NASCAR Xfinity Series (Múlt héten: 5.)

Nemechek autója romokban érkezett be a célba, mindenki nekiment a versenyen, aki arra járt, és még így is be tudott jönni a 13. helyre. Múlt héten megemlítettem, hogy még nem egyszer változni fog a bajnoki éllovas kiléte az alapszakasz végééig, és most Nemecheknek jött ki rosszul a lépés.

9. Chase Elliott – Cup Series (Múlt héten: Nem szerepelt a listán)

Chase Elliott második lett Indianapolisban, úgy, hogy rengetegen leírták már őt, mondván: Nem érdekli az idei szezon. Nos szerintem nála nagyobb reményekkel senki nem érkezik meg Watkins Glenbe, ahol 2019-ben karrierje első győzelmét aratta. Tudtuk, hogy Elliott nem felejtett el vezetni, és óriási önbizalmat adhat neki a jövő hétre az, hogy végre a 7. generációs autóval is sikerült összehoznia egy jó versenyt épített pályán.

10. Daniel Suarez – Cup Series (Múlt héten: Nem szerepelt a listán)

A Podcastban én is sokszor leszóltam Daniel Suarez teljesítményét, de az amit az elmúlt két hétben nyújt, kulcs lehet a rájátszásba jutás felé vezető úton. A mexikói versenyző Michiganben 6., Indianapolisban pedig 3. lett úgy, hogy a győzelemért harcolhatott volna, amennyiben nem szúrják el a kiállását. Ettől függetlenül úgy érzem, győznie kell majd (ahogy természetesen Elliottnak is), ahhoz, hogy a playoffba kerüljön, amire mind Watkins Glenben, mind Daytonában bőven meglesz az esélye. Nem tartom kizártnak, hogy lesz még két új győztesünk az alapszakaszban, és azt sem tartom kizártnak, hogy a Power Rankings 9. és 10. helyezettje lesz majd az a két új győztes.

Aki épphogy lemaradt: Corey Heim, Carson Hocevar, Kyle Larson, Zane Smith, Parker Kligerman
Kiesett a top10-ből: Corey Heim, Carson Hocevar, Brad Keselowski, Riley Herbst
Új a top10-ben: Michael McDowell, Ty Majeski, Chase Elliott, Daniel Suarez