NASCAR Power Rankings – Üdv újra a köreinkben, William Byron!

William Byron idei 5. győzelmét szerezte, és életében először nyert épített pályán. Na de hogy kerül Bubba Wallace a NASCAR Power Rankings listámra?

Alapszabályok:

  1. Ez a lista szubjektív, ne lepődjetek meg, ha a statisztikák, és a megérzések fura egyvelege alapján van összerakva.
  2. Mindhárom nemzeti széria versenyzői felkerülhetnek a listára, de értelemszerűen súlyozva vannak a három széria versenyzői, kezdve a Cup Seriestől, az Xfinity-n át a Truck Series-ig.
  3. A listán nem tehetséget, nem pontversenyt nézek, hanem azt, hogy melyik versenyző milyen lendületben, formában van az utóbbi hetekben.

1. Martin Truex Jr. – Cup Series (Múlt héten: 1.)

Elképesztő tempóban érkezik Truexre Denny Hamlin (39 pont a különbség), és izgalmasan fog alakulni az alapszakasz bajnoki cím sorsa Daytonában. Talán most voltunk a legközelebb ahhoz, hogy Truex lekerüljön az első helyről. De nem tudok elmenni amellett a tény mellett, hogy Truex New Hampshire óta csak egyszer nem jutott be a top10-be. Ilyen konzisztenciára senki nem képes a mezőnyben rajta kívül, úgyhogy még legalább egy hétig ő uralja a NASCAR Power Rankingsot.

2. Denny Hamlin – Cup Series (Múlt héten: 5.)

Denny Hamlin hozta a kötelezőt Watkins Glenben, és életben tartotta reményeit arra, hogy megnyerje az alapszakaszt. A 11-es autó versenyzője ugyan csak a harmadik leggyorsabb volt a versenyen, de jól védekezett, és megérdemelten futott be a második helyen. Ha tippelnem kéne, akkor ő lesz az – a rájátszásba jutott pilóták közül – aki Daytonában kockáztatni fog.

3. William Byron – Cup Series (Múlt héten: Nem szerepelt a listán)

Byron hosszú kihagyás után tért vissza a Power Rankings listámra. A 24-es autó sofőrje domináns teljesítményt nyújtott McDowell hibáját követően, és senki nem tudta őt megszorongatni. Az immáron 5. idei győzelmét begyűjtő Byron lenyilatkozta, hogy az utóbbi hetekben inkább csak teszteltek, és ezért nem jöttek az eredmények. Ha ez igaz, akkor reszkethet a mezőny.

4. Chris Buescher– Cup Series (Múlt héten: 2.)

Chris Buescher fantasztikusan konzisztens teljesítményt nyújt az elmúlt hetekben, ami azt mutatja, hogy még mindig jó formában van. Nem fogadnék az ellen, hogy elhozza az idei 3. győzelmét Daytonában.

5. Sam Mayer – NASCAR Xfinity Series (Múlt héten: 6.)

Sokat gondolkodtam, hogy miként értékeljem Sam Mayer győzelmét, de mindig ugyanoda lyukadok ki. Annyira nehéz megkaparintani egy győzelmet a NASCAR nemzeti szériáiban (Cup, Xfinity, Truck), hogy egy ilyen manőver felett talán szemet tudok hunyni. Főleg ha azt nézzük, hogy Ty Gibbsszel milyen hosszú történelmük van. Reméljük azért Mayer nem fog szokást csinálni abból, hogy kilökdösi az ellenfeleit a győzelemért.

6. Michael McDowell – Cup Series (Múlt héten: 3.)

Mi lett volna ha? Ezt két szempontból is érdemes megvizsgálni Michael McDowell esetében. Ha múlt héten nem nyeri meg az Indy Roadon rendezett versenyt, akkor ez a mostani, Watkins Gleni futam nagyon fájt volna neki. Ennyi hibát a Front Row Motorsports 34-es csapatától rég láttunk – két pit büntetés, motorprobléma. És mi lett volna ha nem hibáznak ennyit, és behúzza a második győzelmét idén úgy, hogy Daytonában akár jöhetett volna a 3. is. Ezeket már sosem tudjuk meg, de McDowell tempója megint bődületes volt, és ráadásul begyűjtött egy rájátszáspontot is a szakaszgyőzelmével.

7. Ty Majeski – NASCAR Truck Series (Múlt héten: 4.)

A Truck Series nem rendezett futamot a hétvégén, viszont vasárnap (!!!) mennek Milwaukee-ba, ami Majeskinek a stílusa, és az elhelyezkedése miatt is hazai pálya lesz, így toronymagas esélyesként érkezik majd oda a legutóbbi verseny győztese.

8. John Hunter Nemechek – NASCAR Xfinity Series (Múlt héten: 8.)

Amit John Hunter Nemechek produkált Watkins Glenben, arra nincsenek szavak. Érdemes visszanézni az utolsó újraindítást (feljebb linkelve Sam Mayernél). A képernyőn sincs Nemechek, miután leszakadt az autójának bal oldala, és emiatt visszacsúszott a mezőny legvégére. Hogy hanyadik helyen ért célba az újraindítás után 2 körrel? Hatodik. HA-TO-DIK. Zseniális!

9. Bubba Wallace – Cup Series (Múlt héten: Nem szerepelt a listán)

Talán a podcastban, a félévi bizonyítvány osztásnál már hallottátok, hogy én szeretem az embereket a saját képességeik alapján megítélni. Wallace nem tartozik a jó épített pályás versenyzők közé, mégis egy fantasztikus 12. helyet gyűjtött be Watkins Glenben, amivel óriási lépést tett a rájátszás felé. A 23-as autó sofőrje vasárnap reggel órákat beszélt az IndyCar 6-szoros bajnokával, Scott Dixonnal, aminek meg is lett az eredménye. Hacsak nem lesz új győztesünk Daytonában, és hacsak nem kerül Wallace balesetbe, akkor ő jut majd be pontok alapján a playoffba.

10. Parker Kligerman – NASCAR Xfinity Series (Múlt héten: Nem szerepelt a listán)

Kligerman 3. helyével folytatta jó szériáját, ugyanis Pocono óta nem volt top10-en kívül. Ráadásul legnagyobb riválisai mind bajba kerültek (Daniel Hemric, Riley Herbst), így mindössze három pontra van a bejutást érő 12. helytől. Az Xfinity Seriesnek még három futama van a rájátszásig (Daytona, Darlington, Kansas), és ha tudja hozni majd ezeken a helyszíneken a top10-es eredményeket, akkor meggyőződésem, hogy be fog jutni a playoffba.

Aki épphogy lemaradt: Ty Gibbs, Austin Hill, Tyler Reddick, Scheldon Creed, Christopher Bell,
Kiesett a top10-ből: Austin Hill, Chase Elliott, Daniel Suarez
Új a top10-ben: William Byron, Bubba Wallace, Parker Kligerman